Moog Music Inc.

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Moog)
Ga naar: navigatie, zoeken
Moog.jpg
Moog Music Inc. is een synthesizer fabrikant uit de Verenigde Staten, opgericht door en vernoemd naar Bob Moog. Moog is onder andere bekend van de Minimoog.

Geschiedenis

Oprichting van R.A. Moog

Bob Moog met verschillende Moog producten: (van links naar rechts) Sonic 6, Modular 55, 1130 Percussion Controller en Minimoog.
In 1953 begint Moog (dan 19 jaar oud) met het bouwen van theremins, die hij vervolgens verkocht onder de naam R.A. Moog Inc. Moog komt in 1963 in contact met een aantal componistenv van het Columbia-Princeton Music Center en Hofstra College (onder andere Herb Deutsch), die met behulp van elektronische apparatuur muziek componeerden. Dit inspireerde Moog voor de bouw voor elektronische muziekapparatuur, en in samenspraak met Deutsch bouwde hij in eerste instantie twee oscillators, twee amplifiers en een controller. Op de Audio Enginering Society (AES) show in New York werden modules gepresenteerd, wat resulteerde in een aantal orders. Moog combineerde het maken van modules met zijn promotie onderzoek. Hoewel hij het maken van modules meer als hobby beschouwde, had hij in 1965 tien mensen in dienst om aan de vraag te voldoen.

Het album Switched-on Bach van Wendy Carlos, waarop verschillende stukken van Bach werden uitgevoerd op een Moog Modular, betekende de doorbraak van de synthesizer in de muziekwereld, en leidde tot een grote toename in orders voor Moog modulars.

Minimoog en Moog Music

Moog Minimoog Model D.
Met Switched-on Bach was de naam van Moog gevestigd in de muziekwereld, maar voor veel muzikanten was een modulaire synthesizer te log en bovenal te ingewikkeld. Om aan de wensen van de muzikanten tegemoet te komen ontwierp Moog de Minimoog, de eerste commerciëel verkrijgbare niet-modulaire synthesizer. De Minimoog bleek een groot succes: het was veel gemakkelijker te bedienen (ook met weinig inzicht in subtractieve synthese), eenvoudig te vervoeren, en bereikbaar geworden voor een groot publiek. Maar hoewel de Minimoog zorgde voor een groeiend aantal orders, bleek de bedrijfsvoering een probleem. Structurele financiële problemen zorgde ervoor dat Robert Moog een externe investeerder aantrok, Bill Waytena, die het bedrijf in 1971 over nam, en het fuseerde met zijn eigen bedrijf Musonics. Hiermee verandere de naam van het bedrijf in Moog/Musonics, later Moog Music. Dit was het begin van een serie van overnames van Moog, die het bedrijf eerder kwaad dan goed deden. Moog Music werd achtereenvolgens over genomen door Norlin (fabrikant van onder andere Gibson gitaren) in 1975, de investeerders David Luce en Scott Chapman in 1983 (hernoemde het bedrijf Moog Electronics) en EJE in 1987. In deze periode verandere het bedrijf van fabrikant van muziekapparatuur tot een algemene fabrikant van elektronica. Zo werd onder ander een telefoon op de markt gebracht: Moog The Operator. Robert Moog had dan Moog al lang verlaten. In 1977 verliet hij zijn eigen bedrijf, mede vanwege mismanagement binnen het bedrijf. Moog Music ging verder zonder zijn oprichter, maar met wisselend succes. Het bedrijf ging bankroet in 1986, en werd volledig opgedoekt in 1993.

Heroprichting van Moog Music

Nadat Robert Moog Moog Music had verlaten, produceerde hij theremins en effectpedalen (Moogerfoogers) onder de naam Big Briar. In 2002 kreeg Robert Moog de rechten in handen om de naam Moog Music weer te mogen gebruiken. Big Briar werd opgedoopt tot Moog Music, en ging door met het produceren van theremins en Moogerfoogers. Bovendien betekende het de herintroductie van de Minimoog: de Minimoog Voyager. Robert Moog bleeft tot aan zijn dood in 2005 actief voor Moog Music.

Producten

Een overzicht van synthesizer-gerelateerde producten van Moog, met de productiejaren:

Referenties

Links


Moog
Algemeen Moog - Robert Moog - Big Briar - Herbert A. Deutsch
Moog.jpg
Minimoog Minimoog - Voyager - Voyager OS - Voyager RME - Voyager XL
Moogerfoogers 101 - 102 - 103 - 104Z - 105 - 105M - 107 - CP-251 - overzicht
Overig Concertmate - Liberation - Little Phatty - Little Phatty II - Memorymoog - Micromoog - Minitmoog - Multimoog - Modular - MP-201 - Opus-3 - PianoBar - Polymoog - Prodigy - Rogue - Satellite - Sonic 6 - Source - Moog Taurus - Theremin - Vocoder