Moog Minimoog

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Moog
Type Minimoog
Ontwerper Robert Moog
Productiejaren 1970 - 1982
Aantal geproduceerd 12.000 (model D)
Marktwaarde €... - €...
Accessoires ...
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 3 VCO's, noisegenerator
Filter 1 24dB/oct lowpass filter
met resonance
Envelope 2 ADSR
LFO Geen ( oscillator 3 kan als LFO
gebruikt worden)
Arpeggiator geen
Sequencer geen
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal monotimbraal
Aansturing CV/Gate, Trigger
Outputs hi en low
Inputs 1
Geheugenplaatsen geen
Afmetingen (B x D x H) ... x ... x
... cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht ... kilogram
Keyboard 44 toetsen, 3,5 octaven
De Minimoog Model D.
De Moog Minimoog is analoge monofone synthesizer van Moog, en is een van de meest populaire synthesizers ooit geproduceerd. Het was een van de eerste compacte commerciëel verkrijgbare synthesizers. Voor die tijd waren synthesizers modulaire systemen, die lastig te programmeren en te vervoeren waren. De Minimoog maakte het voor muziekanten mogelijk snel en intuïtief geluiden te maken. Bovendien was de Minimoog gemakkelijk te vervoeren en op het podium in te zetten. De Minimoog heeft brede navolging gekregen, zowel in ontwerp als in geluidskarakter.

Modellen

Van de Minimoog zijn in totaal vier verschillende modellen vervaardigd, waarvan enkel Model D in productie is geweest.

Model A

Model A
De Model A is het prototype en deze werd in 1970 vervaardigd en is gemaakt van modulaire Moog-modules. Dit prototype was makkelijker speelbaar dan de andere synthesizers uit die tijd (wat over het algemeen grote modulaire systemen waren) waardoor het concept van de Minimoog aansloeg bij de muzikanten die de Model A uitprobeerden. Ook het onthouden van patches was gemakkelijk door de eenvoud van de Minimoog.

Vergeleken met de andere Minimoog-modellen zijn er de volgende verschillen: De Model A bestaat nog uit losse modules, heeft modulatie-sliders in plaats van modulatiewielen en heeft minder toetsen dan de andere modellen.

Model B

Op de Model B bestond het voorpaneel niet langer uit losse modules maar was dit één metalen geheel. De Model B had de volgende onderdelen: 3 oscillators, een noisegenerator, een mixer, een lowpass filter, een VCA, twee envelope generators en een LFO.

Model C

De Model C bracht het inklapbare bedieningspaneel en de modulatiewielen.

Model D

De Model D is het uiteindelijke model dat op de markt is verschenen. De onderdelen van deze synthesizer vormen een combinatie van onderdelen uit de modulaire synthesizers van Moog (zoals het lowpass filter) en speciaal voor de Minimoog ontworpen onderdelen (bijvoorbeeld de meer stabiele, minder temperatuurgevoelige, oscillators). Het laatst vervaardigde model van de Minimoog is degene met serienummer 13259, welke werd geschonken aan Robert Moog.

Model B

Tips

Feedbackloop

Stuur het uitgangssignaal van de Low Output van de Minimoog terug via de External In en mix deze in tot het punt dat het signaal lichtelijk begint te oversturen. Hiermee kan een dikker geluid verkregen worden.

Modificaties

Model C

Alternatieven

Bronvermelding


Moog
Algemeen Moog - Robert Moog - Big Briar - Herbert A. Deutsch
Moog.jpg
Minimoog Minimoog - Voyager - Voyager OS - Voyager RME - Voyager XL
Moogerfoogers 101 - 102 - 103 - 104Z - 105 - 105M - 107 - CP-251 - overzicht
Overig Concertmate - Liberation - Little Phatty - Little Phatty II - Memorymoog - Micromoog - Minitmoog - Multimoog - Modular - MP-201 - Opus-3 - PianoBar - Polymoog - Prodigy - Rogue - Satellite - Sonic 6 - Source - Moog Taurus - Theremin - Vocoder