Novation Bass Station Rack

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Novation
Type Bass Station Rack
Ontwerper ...
Productiejaren 1995
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde €250-€350
Accessoires ...
Synthese Eigenschappen
Synthese analog sound modeling
Oscillator 2 DCO
Filter 12/24 dB/o LPF
Envelope 2 ADSR
LFO 1
Arpeggiator geen
Sequencer geen
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal 1
Aansturing MIDI (in/out/thru), CV/gate
Outputs Headphones
Jack Line out
Inputs Jack Filter ext audio in
Geheugenplaatsen 40 Presets
60 User Programs
Afmetingen BxDxH 48,3 cm x 10,0 cm x 4,4 cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht ca.2 kilogram
Hoogte 1 U
Bass stationRack.jpg

De Novation Bass Station Rack is een monofone analoge synthesizer. Hij kwam in 1995 op de markt als rackversie van het twee jaar eerder verschenen Bass Station dat, na de digitale revolutie van eind jaren '80, begin jaren '90, als een van de eerste de terugkeer van de analoge synthesizer markeerde. Het Bass Station beantwoordde aan de toenemende vraag naar en stijgende prijzen van de oude analoge monofone synths zoals de Roland TB-303. Dit instrument is dan ook uitermate geschikt voor het creëren van de klassieke synth bassen die ook vandaag de dag nog steeds populair zijn in de dance scene, maar het leent zich ook uitstekend voor speciale effecten.

Synthese

Het Bass Station is uitgerust met 2 DCO's, die door middel van Analog Sound Modeling (ASM) technologie square, saw of pulse golfvormen genereren. Deze twee oscillators kunnen uiteraard onderling ontstemd en gemixt worden. Daarnaast bevat hij één LFO met triangle, saw of random golfvorm, een filtersectie met 12dB/24dB selectie en een envelope sectie die naast de gebruikelijke attack, sustain, decay en release (ADSR) knoppen ook een velocity instelling biedt.

Aansturing

Een bijzondere functie op de Bass Station zijn de CV/gate in- en uitgangen die niet alleen toelaten om de Bass Station aan te sturen met oudere analoge synths, maar ook andersom de MIDI clock signalen van moderne apparatuur kunnen doorsturen naar bijvoorbeeld een TR-909. Daarnaast is er ook portamento voorzien en een glide functie om de emulatie van TB-303 bassen nog realistischer te maken.

De Bass Station beschikt niet over een sequencer of arpeggiator, waardoor aansturing door externe apparatuur noodzakelijk is. De 100 geheugenplaatsen dienen dan ook louter voor het opslaan van bewerkte klanken.

Alternatieven

Ondertussen is het Bass Station, wat 303 emulatie betreft, ruim voorbijgestreefd door nieuwere en betere analoge TB-303 klonen, zoals de FutureRetro Revolution en de Adafruit x0xb0x. De Novation Bass Station bestaat ook in keyboard versie, maar deze is beperkter in mogelijkheden.

Links