Oberheim Matrix-1000

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Oberheim
Type Matrix-1000
Ontwerper ...
Productiejaren 1988 - ...
1994 - 1999
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde € 175 - € 350
Accessoires
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 2 DCO's
Filter 1 resonant lowpass
filter (24 dB/o)
Envelope 2 HADSR, 2 Ramp
LFO 2
Arpeggiator geen
Sequencer geen
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie 6
Multitimbraal ...
Aansturing MIDI (in/out/thru)
Outputs 1 mono
Inputs ...
Geheugenplaatsen 100 patches x 8 banks
Afmetingen BxDxH cm x cm x
cm
Stroomverbruik Watt
Gewicht kilogram
Hoogte 1 U
zwarte versie van de Matrix-1000
De Oberheim Matrix-1000 is een compacte analoge 1HU hoge 19" racksynthesizer. Deze telg uit de Oberheim Matrix-reeks heeft inwendig exact dezelfde specificaties als de Oberheim Matrix-6 en de Oberheim Matrix 6R synthesizers, maar biedt geen enkele mogelijkheid tot het editen van sounds via het bedieningspaneel. De Matrix-1000 is echter wel te programmeren door middel van een Matrix-6 of Matrix-6R, diverse software editors of via de Access Matrix-1000 Programmer.

Geschiedenis

De eerste reeks Matrix-1000 synths werd geproduceerd vanaf 1988 en heeft een zwarte voorkant. Deze was bedoeld als opvolger van de Matrix-6 en Matrix-6R synthesizers, die weer bedoeld waren als 'gewone man'-versies van de Matrix-12 en XPander. Deze versie is in productie geweest totdat Oberheim ophield te bestaan. Gibson heeft later de productie van de Matrix-1000 in 1994 weer opgepakt, ditmaal met een crème-kleurige frontplaat. Deze verschilt verder op geen enkele wijze met de eerdere zwarte versies en is geproduceerd tot en met 1999. Doordat deze synthesizer zo lang in productie is geweest, er zo veel van verkocht zijn, en het door zijn kleine formaat en het ontbreken van knoppen ook nieuw geen dure synthesizer was, is de tweedehandsprijs, ondanks de indrukwekkende specificaties van deze synthesizer, nooit erg hoog geweest.

Features

Oscillatoren

2 DCO's, elk apart te tunen met allebei de mogelijkheid van en/of pulse en/of triangle/saw. Bovendien heeft DCO1 de mogelijkheid om op drie niveau's, gesynct te worden aan DCO2. DCO2 heeft tevens de mogelijkheid om noise te genereren in plaats van een gewone oscillator output. De oscillatoren kunnen vrij gemixt worden.

Filter

Het filter is een 24 dB/oct lowpass-filter. Het heeft de gebruikelijk frequentie- en resonantiemogelijkheden en kan bovendien de frequentie van DCO1 moduleren (FM).

witte versie van de Matrix-1000

Modulatiematrix

De Matrix-1000 beschikt over zeer uitgebreide editmogelijkheden die deze synthesizer bijna modulaire capaciteiten geven. Dit is met name te danken aan de modulatiematrix, een tegenwoordig zeer gebruikelijke feature op synthesizers maar destijds een primeur op de Matrix-12. Verschillende modulatoren kunnen via deze matrix verschillende modulatiedoelen (zoals oscillator frequentie of filter resonantie) moduleren zonder dat daar een vaste parameter voor is, zodat het bijvoorbeeld mogelijk wordt om met een modulator verschillende onderdelen te moduleren of met verschillende modulatoren één onderdeel te moduleren. Voorheen waren synthesizers veel beperkter en waren er altijd vaste doelen voor alle modulatoren en kon een onderdeel ook maar door een klein aantal voorgedefinieerde modulatoren aangestuurd worden.

Tracking generator

Tracking generator.gif

Een andere unieke feature is de tracking generator. Hiermee wordt het mogelijk om een modulator op een niet lineaire wijze output te laten geven en zelfs om te laten keren. Dit is een vrij ongebruikelijke feature, zeker op een analoge synthesizer, en het is ook een wat minder intuitieve functie in het begin. Er zijn vijf breekpunten, die allemaal een bepaalde amplitude hebben. Zouden we willen dat deze tracking generator precies het zelfde output als hij input, dan zouden ze van 1 t/m 5 dus de amplitudewaardes 0, 15, 31, 47, 63 moeten hebben.

Stel je de tracking generator nu op 0, 0, 0, 0, 63 in, dan wordt er pas van 0 t/m 63 geschaald bij een inkomende waarde van 47 of hoger, en bij alle inkomende waardes daar onder blijft er 0 uit komen. Zo is het dus mogelijk om bijvoorbeeld een envelope een bepaalde compressie mee te geven, doordat je met de tracking generator de envelope op niet-lineaire wijze schaalt. Of het is mogelijk de vorm van een LFO te veranderen door deze aan de onderkant minder diep te laten schalen dan aan de bovenkant.

Bekende bugs en problemen

De SysEx-implementatie is niet geheel perfect. Zo worden sommige paramaterwijzigingen via SysEx niet meegenomen, tenzij er een complete patch verzonden wordt, bijvoorbeeld de envelopemodulatiediepte van het filter. Ook komt het vaker voor bij de oudere, zwarte productiereeks dat de voeding bromt. Deze komt niet in het signaal naar voor, maar is wel hoorbaar als je er bij zit.

Editors

Alternatieven

Matrix-12, XPander, Matrix-6R, Matrix-6, Cheetah MS-6, Marion Systems MSR-2, Alesis Andromeda,Elka EK-22,Elka EM-22