Operator

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Schematische weergave van een operator. Pitch data van het klavier of via MIDI komt de operator binnen, en wordt opgeteld bij data van modulators. Samen bepalen deze de frequentie van de oscillator. De output van de oscillator gaat door de amplifier, waarvan het volume wordt bepaald door de envelope. De output van de amplifier is tevens de output van de totale operator.
Operator is de benaming voor een oscillator in FM synthesizers. Ten opzichte van een normale oscillator is er een aantal verschillen. Een operator heeft zijn eigen envelope voor het output volume, wat erg belangrijk is voor FM synthese. In oudere FM synthesizers hebben operators maar één golfvorm, een sinus. In modernere FM syntesizers kunnen wel meerdere golfvormen gekozen worden.

Operators worden meestal gebruikt om elkaars frequentie te moduleren. Hierbij geven enkele operators het output signaal, en moduleren de overige operators de output frequentie. Dit wordt FM synthese genoemd.

Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie