Patchbay

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Een patchbay van Behringer.
Een patchbay of patchpanel is een rackpaneel met een groot aantal aansluitbussen, waarmee met behulp van een patchkabel een (vaak tijdelijke) verbinding kan worden gemaakt. Door gebruik te maken van een patchbay komen alle in- en uitgangen van de studioapparatuur bij elkaar op één centrale plaats, waardoor het maken van nieuwe verbindingen een stuk eenvoudiger wordt. Patchbays worden gebruikt voor audio signalen, maar zijn ook beschikbaar voor MIDI signalen. Patchbays werden als eerste gebruikt in de telefonie, in handmatig bediende telefooncentrales. Een telefoniste maakte hierbij handmatig een verbinding tussen twee abbonees met behulp van een patchbay.

Audio patchbays

Audio patchbays bestaan uit 1U rackmodules met aan de voor- en achterkant twee rijen aansluitingen. Deze aansluitingen zijn vrijwel altijd in jack formaat. De patchbay zelf bevat geen electronische componenten, en is dus volledig passief. Bij de meest gebruikelijke manier van aansluiten worden aan de achterkant de permantente verbindingen gemaakt met de studio apparatuur; aan de bovenzijde de outputs, en aan de onderzijde de inputs. Vervolgens kan met een patchkabel aan de voorkant een tijdelijke verbinding gemaakt worden tussen twee apparaten.

Configuratie

Intern kunnen de aansluitingen op verschillende manieren geconfigureerd worden. Meestal kan dit per aansluiting worden ingesteld. De meest gebruikelijke opties zijn half normalized en normalized.

  • Half normalized. Het signaal dat aan de achterkant in de bovenste aansluiting binnenkomt, wordt automatisch doorgestuurd naar de onderste aansluiting. Wanneer in de bovenste-front jack een aansluiting wordt gemaakt, blijft de interne aansluiting van kracht. Alleen wanneer er in de onderste-front jack een aansluiting wordt gemaakt, wordt de interne verbinding verbroken.
  • Normalized.Het signaal dat aan de achterkant in de bovenste aansluiting binnenkomt, wordt automatisch doorgestuurd naar de onderste aansluiting. Deze interne verbinding wordt verbroken als een van de twee front aansluitingen ook wordt gebruik.
  • Open. Er is geen interne verbinding tussen de bovenste en onderste aansluiting; signalen worden alleen doorgestuurd naar de voorkant.
  • Parrallel. Een signaal op een van de aansluiting wordt doorgestuurd naar de overige drie aansluitigen. Dit wordt met name gebruikt om kopieën van een signaal te maken.

MIDI patchbay

Anders dan bij een audio patchbay bevatten MIDI patchbays wel actieve componenten. Het zijn digitale apparaten die de signalen actief verwerken en doorsturen. Afhankelijk van het type patchbay is het mogelijk om verschillende MIDI kanalen te splitsen of te combineren, of om bepaalde MIDI boodschappen uit te filteren. Een MIDI patchbay is eenvoudig via software op de computer uit te voeren, bijvoorbeeld met MIDI-OX.

Zie ook

Referenties

Externe links

  • [1] Discussie met tips over het configureren van een audio patchbay
  • [2] [3] Sound on Sound artikelen over het gebruik van patchbays
  • [4] Overzicht van verschillende MIDI patchbays


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module