Preset

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een preset is een naam voor een enkele geheugenplaats op een synthesizer. In deze geheugenplaats kunnen de posities van de (draai)knoppen en schuiven zoals die op dat moment ingesteld staan opgeslagen worden. Het is bij veel MIDI-synthesizers mogelijk om deze presets te versturen naar een computer of sequencer zodat ze kunnen worden opgeslagen; oudere synthesizers gebruikten hiervoor een casettebandje. De naam 'preset' wordt ook vaak gebruikt om een geheugenplaats aan te duiden, die door de fabrikant van het apparaat is ingesteld, en niet of nauwelijks is te wijzigen. Een voorbeeld is de Korg PS-900, een synthesizer met een aantal door de fabrikant gemaakte presets, waarvan maar een beperkt aantal instellingen zijn te wijzigen.

Preset, patch of program?

De naam preset is afkomstig uit de terminologie van orgels, waarin een "preset" een vooraf ingestelde instelling was die opgeroepen kon worden met een enkele knop.

Een andere term voor preset is patch. Deze komt uit de terminologie van modulaire synthesizers, waarin zogenaamde patchkabels werden gebruikt om de verschillende modules elektrisch aan elkaar te verbinden.

Met de komst van de Korg M1 werden de geheugenplaatsen programs genoemd, omdat er van patchkabels geen sprake meer was en de informatie in het geheugen 100% digitaal kon worden opgeslagen.

Preset en patch zijn de meestvoorkomende vormen. Een verzameling van presets wordt een bank genoemd; dit naar aanleiding van de memory bank wat een aanduiding is voor een bepaald geheugenbereik van computergeheugen.

Inhoud van een preset

In een preset zitten in 9 van de 10 gevallen alleen de instellingen van een synthesizer opgeslagen. Hoe het geluid zelf klinkt is niet opgeslagen; hiervoor heb je een sample nodig. Door de manier waarop presets gemaakt worden en het verschil tussen de synthesizers in architectuur is het vaak niet mogelijk om ze te vertalen (converteren) van de ene naar de andere synthesizer, tenzij dit expliciet is aangegeven. Vaak gaat het dan ook om synthesizers van dezelfde fabrikant, met een soortgelijke set eigenschappen. Tussen fabrikanten onderling is overdracht vrijwel nooit mogelijk, of het moet om een bewuste keuze van de fabrikant gaan; de Yamaha FS1R kan Yamaha DX7 presets inlezen, maar andersom niet; omdat de FS1R qua bediening complex is is het aantrekkelijk om een grote collectie presets te hebben waaruit eventueel geput kan worden.

Een aantal uitzonderinge op de compatibiliteit zijn software synthesizers - de DiscoDSP Discovery kan Nord Lead 2 patches inlezen. Dit is uit commerciëel oogpunt gedaan om zo een aantrekkelijke alternatief te vormen en een graantje mee te pikken van de populariteit van de Nord Lead synthesizers.

Samplers

Op een sampler is juist wel van belang dat het geluid er bij ingesloten zit, en komt de naam "program" weer wat vaker voor. Wat bij presets een bank heet heet bij samplers een library. De mogelijkheid om formaten van andere fabrikanten in te lezen is hier juist weer wel aanwezig; compatibiliteit met formaten van E-mu (EIII) en Akai (S1000 / S3000) is een semi-officiële standaard.

Drumcomputers

Een bepaalde verzameling percussie-geluiden wordt vaak een kit genoemd; dit is de afgekorte versie van drumkit. Een drumkit bestaat uit geluiden die per toets kunnen verschillen met beperkte mogelijkheden van wijzigen.

Zie ook