Pulsresponsie

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De pulsresponsie is het "eigengeluid" van een trillingssysteem. Elk trillingssysteem heeft z'n eigen, kenmerkende pulsresponsie; bij akoestische systemen is dat het geluid dat je hoort als je er een tik, puls, tegen geeft. Het begrip pulsresponsie is fundamenteel in de signaal- en filtertheorie.

Theorie

De pulsresponsie is niets anders dan een trilling die lang of kort duurt. In deze trilling liggen alle klankeigenschappen van het trillingssysteem vervat. Daarom kun je de pulsresponsie beschouwen als de "handtekening" van het systeem. Van de pulsreponsie kun je, zoals van elk geluid, het spectrum bepalen (met behulp van Fouriertransformatie, zoals in een spectrum analyzer). Het spectrum van de pulsresponsie wordt de frequentieresponsie of frequentiekarakteristiek genoemd.

Pulsresponsie en frequentieresponsie geven elk op hun eigen manier een volledige beschrijving van alle trillingseigenschappen van een trillingssysteem. Als je over een van beide beschikt, kun je de andere berekenen of met de computer bepalen.

Voorbeelden

  1. een aangeslagen stemvork geeft een toon die steeds zachter wordt. Deze toon is de pulsresponsie, het "eigengeluid" van de stemvork.
  2. de klank van een viool hangt sterk af van het eigengeluid van het bovenblad. Tijdens het uitgutsen ervan geeft een vioolbouwer er voortdurend tikjes op om de klank van dit eigengeluid te kunnen beoordelen en eventueel bij te stellen door hier of daar nog wat hout weg te halen.
  3. een puls op de input van een synthesizer-filter geeft op de output ervan de klank van het filter zelf.
  4. In een akoestische ruimte (kamer, concertzaal, kerk) kan de pulsresponsie worden gemeten door bij wijze van puls een ballonnetje door te prikken of een alarmpistool af te schieten. De pulsresponsie hangt zowel af van de plaats van de geluidsbron als die van de microfoon.

Zie ook

Externe Links

Lees meer over puls, pulsresponsie en convolutie in een artikel dat in 2000 verscheen in Music Maker als aflevering 13 van een serie over DSP: Convolutie, onder het kopje Een filter uit z'n tent lokken. In dat artikel wordt verondersteld dat je met name Aflevering 5 ,Biljarten met Geluid , en Aflevering 9 uit dezelfde serie Fourieranalyse (1) gelezen hebt.


Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.