Saw

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Reverse saw)
Ga naar: navigatie, zoeken
Afbeelding 1 Een saw is opgebouwd uit verschillende sinusgolven. Als deze gestapeld worden, vormt zich een golfvorm in de golf van een zaagtand
De saw, ook wel sawtooth of zaagtand genoemd, is een veel voorkomende golfvorm in oscillators en LFO's.

Een saw-up bestaat uit een lineair stijgend signaal, dat op de hoogste waarde zeer snel daalt naar de laagste waarde. Net als iedere golfvorm, is ook de saw opgebouwd uit atlanta web design firmsgolven. Wanneer een golfvorm zich steeds precies herhaalt, zoals hier, noemen we een toon periodiek; in dat geval zijn de boventonen harmonisch, d.w.z. dat de frequenties ervan veelvouden zijn van die van de grondtoon. (Meer over het verband tussen periodiek-zijn en het harmonisch-zijn van tonen lees je in H2 van Sound Design [1]).

Voor de amplitudeverhoudingen van de boventonen van een zaagtandgolf bestaat een eenvoudige formule; die is namelijk omgekeerd evenredig met het nummer van de boventoon. Duiden we het nummer van een harmonische aan met n, dan is dus voor de harmonische n is de amplitude 1/n. Dus voor grondtoon n=1 is de amplitude 1/1, voor harmonische n=2 is de amplitude 1/2, voor harmonische n=3 1/3, enzovoorts. Zie afbeelding 1 en 2. Afbeelding 2 toont een Ramp Up saw. Een Ramp Down, ook wel reversed saw genoemd, gaat van een hoog niveau langzaam terug naar het laagste niveau, waarna het weer ineens hoog wordt. In LFO's kan vaak tussen beide varianten gekozen worden, zodat zowel positieve als negatieve modulatie mogelijk is.

Afbeelding 2 Amplitudespectrum van een zaagtandgolf.

De saw is een veelgebruikte golfvorm in subtractieve synthese. Door het grote aantal harmonischen wordt de saw vaak gebruikt als basis voor emulatie van strijk- of blaasinstrumenten, alsook de supersaw.

zie ook

bronvermelding


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie