Ringmodulatie

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Ringmodulator)
Ga naar: navigatie, zoeken
De Moog MF-102 is een analoge ringmodulator gitaarpedaal.
Een ringmodulator is een analoog of digitaal circuit waarbij de uitgang het verschil én de som vormt van de ingang. In veel gevallen heeft een ringmodulator twee ingangen, maar het is is ook mogelijk dat er een interne geluidsgenerator (bijvoorbeeld een oscillator aanwezig is. Wanneer één van beide ingangen geen geluidssignaal ontvangt is het resultaat nul, er is geen geluid. In een synthesizer vormen vaak twee oscillators de input van een ringmodulator.

Voorbeeld

Indien er in de eerste ingang een signaal binnenkomt dat één enkele frequentie bevat- bv. een sinusgolf met een enkele frequentie van 440 Hz- en via de tweede ingang komt er ook een signaal binnen dat ook één enkele frequentie bevat- bv. een sinusgolf van 100 Hz- dan is het uitgangssignaal een golfvorm die bestaat uit de som én het verschil van deze twee nl. 440-100=340 Hz én 440+100=540 Hz.

Moeilijker wordt het wanneer we een eenvoudig en een complex signaal met elkaar moduleren. Laten we als eerste signaal een zaagtandgolf van 880 Hz nemen en als tweede signaal een sinusgolf van 300 Hz. Sinds een zaagtandgolf uit verscheidene harmonischen bestaat (elke volgende harmonische is het dubbele in frequentie van de vorige en de amplitude van de harmonischen verzwakt naarmate de harmonische hoger komt te liggen in het frequentiegebied) is het resultaat dat, bij elke harmonische de 300 Hz van het tweede ingangssignaal wordt opgeteld en afgetrokken. Dus we krijgen een golfvorm die bestaat uit de frequenties: 880-300= 580 Hz, 880+300= 1180 Hz; 1760-300= 1460 Hz, 1760+300= 2060 Hz enz...

Nog moeilijker- en praktisch niet uit te schrijven zonder hogere wiskunde- wordt het, als we twee complexe signalen met elkaar moduleren. Hierbij is het resultaat dat elke harmonische bij elkaar wordt opgeteld en van elkaar wordt afgetrokken.

Toepassing

Inharmonische geluiden

Een ringmodulator wordt voornamelijk gebruikt voor het creëren van inharmonische geluiden (geluiden waarvan de frequenties zich niet tot elkaar verhouden in integere ratio's: 2:1, 3:1, 3:2 enz.), hetgeen nuttig kan zijn bij de creatie van drumgeluiden, geluidseffecten, metaalachtige geluiden (bells, chimes) of om andere geluiden "op te vuilen".

Zelfmodulatie

Een ander veelgebruikte toepassing is een bepaald signaal met zichzelf moduleren en vervolgens terug mengen met het oorspronkelijke signaal (in stereo heb je er twee ringmodulators voor nodig. Eén voor het linkerkanaal en één voor het rechterkanaal). Dit geeft als resultaat dat de hogere tonen worden gedecimeerd en de lagere tonen lichtjes worden benadrukt, handig om snerpende tonen te dempen zonder onmiddellijk naar een filter te moeten grijpen.

Links


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie