Robert Moog

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Robert Moog.jpg
dr. Robert (Bob) Arthur Moog (23 mei 1934 - 21 augustus 2005) is de oprichter van Moog Music en de ontwerper van vele synthesizers, onder andere de Minimoog. De ontwerpen van Bob Moog hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van synthesizers, en worden ook hedentendage nog toegepast.

Persoonlijk leven

Bob Moog werd geboren op 23 mei 1934 in New York City. Na studie natuurkunde aan Queens College (New York) in 1957 en Elektrotechniek aan de Columbia Universiteit (New York), begon Moog aan zijn promotie onderzoek in Technische natuurkunde aan de Cornell Universiteit (Ithaca), wat hij in 1965 succesvol afronde. Tijdens zijn promotie werkte Moog al aan theremins, en later ook modulaire synthesizers, wat resulteerde in de oprichting van R.A. Moog Inc. Dit bedrijf groeide, onder de naam Moog Music, uit tot een van de meest invloedrijke fabrikanten van elektronische muziekapparatuur. Bob Moog verkocht Moog Music in 1975, en richtte daarna Big Briar op. In de periode 1984-1988 werkte Moog voor Kurzweil, en hielp daar onder andere mee aan de Kurzweil K2000. In 2002 verkrijgt Moog opnieuw de rechten om de naam "Moog Music" te gebruiken. Op 28 april 2005 wordt een hersentumor bij Moog geconstateerd. Vier maanden later, op 21 augustus 2005, overlijdt Moog aan de gevolgen van deze hersentumor, in zijn huis in Asheville.

Moog Music

Oprichting van R.A. Moog

In 1953 begint Moog (dan 19 jaar oud) met het bouwen van theremins, die hij vervolgens verkocht onder de naam R.A. Moog Inc. Moog komt in 1963 in contact met een aantal componisten van het Columbia-Princeton Music Center en Hofstra College (onder andere Herb Deutsch), die met behulp van elektronische apparatuur muziek componeerden. Dit inspireerde Moog voor de bouw voor elektronische muziekapparatuur, en in samenspraak met Deutsch bouwde hij in eerste instantie twee oscillators, twee amplifiers en een controller. Op de Audio Enginering Society (AES) show in New York werden modules gepresenteerd, wat resulteerde in een aantal orders. Moog combineerde het maken van modules met zijn promotie onderzoek. Hoewel hij het maken van modules meer als hobby beschouwde, had hij in 1965 tien mensen in dienst om aan de vraag te voldoen. Moog kwam in contact met Wendy Carlos, een student van Ussachevsky (de ontwerper van de ADSR) aan het Columbia-Princeton Center. Carlos gaf Moog verschillende ideeën voor nieuwe modules, onder andere de fixed filterbank. Carlos gebruikte de Moog Modular voor het spelen van muziekstukken van Bach, wat leidde tot de LP Switched-on Bach. Dit album betekende de doorbraak van de synthesizer in de muziekwereld, en leidde tot een grote toename in orders voor Moog modulars.

Minimoog en Moog Music

Moog Minimoog Model D.
Met Switched-on Bach was de naam van Moog gevestigd in de muziekwereld, maar voor veel muzikanten was een modulaire synthesizer te log en bovenal te ingewikkeld. Om aan de wensen van de muzikanten tegemoet te komen ontwierp Moog de Minimoog, de eerste commerciëel verkrijgbare niet-modulaire synthesizer. De Minimoog bleek een groot succes: het was veel gemakkelijker te bedienen (ook met weinig inzicht in subtractieve synthese), eenvoudig te vervoeren, en bereikbaar geworden voor een groot publiek. Maar hoewel de Minimoog zorgde voor een groeiend aantal orders, bleek de bedrijfsvoering een probleem. Structurele financiële problemen zorgde ervoor dat Robert Moog een externe investeerder aantrok, Bill Waytena, die het bedrijf in 1971 over nam, en het fuseerde met zijn eigen bedrijf Musonics. Hiermee verandere de naam van het bedrijf in Moog/Musonics, later Moog Music. Dit was het begin van een serie van overnames van Moog, die het bedrijf eerder kwaad dan goed deden. In 1977 verliet Robert Moog zijn eigen bedrijf, mede vanwege mismanagement binnen het bedrijf. Moog Music ging verder zonder zijn oprichter, maar met wisselend succes. Het bedrijf ging bankroet in 1986, en werd volledig opgedoekt in 1993.

Big Briar

Na zijn vertrek bij Moog Music richtte in 1978 Robert Moog het bedrijf Big Briar op, en ontwierp en verkocht onder deze naam theremins (de Etherwave) en analoge effectpedalen (Moogerfoogers). Daarnaast was hij tussen 1984 en 1989 hoofd productonwikkeling bij Kurzweil en had hij een adviserende rol bij Synton. In 1999 ging Big Briar een samenwerkingsverband aan met Bomb Factory voor de ontwikkeling van Pro Tools plugins gebaseerd op de Moogerfoogers.

Heroprichting van Moog Music

Moog.jpg
In 2002 kreeg Robert Moog de rechten in handen om de naam Moog Music weer te mogen gebruiken. Big Briar werd opgedoopt tot Moog Music, en ging door met het produceren van theremins en Moogerfoogers. Bovendien betekende het de herintroductie van de Minimoog: de Minimoog Voyager. Robert Moog bleef tot aan zijn dood in 2005 actief voor Moog Music.

Uitspraak

Over de uitspraak van de naam "Moog" bestaat enige verwarring, aangezien een dubbele "o" in het Engels wordt uitgesproken als in "boek". De juiste uitspraak is echter gelijk aan de Nederlandse dubbele "o", als in "ook". De naam "Moog" komt oorspronkelijk uit het Duits; Robert Moogs overgrootvader kwam uit Marburg. Sommige familieleden van Moog gebruiken de Engelse uitspraak ("oe"), maar Robert Moog prefereert zelf de Duitse uitspraak ("oo").

Referenties

Links


Moog
Algemeen Moog - Robert Moog - Big Briar - Herbert A. Deutsch
Moog.jpg
Minimoog Minimoog - Voyager - Voyager OS - Voyager RME - Voyager XL
Moogerfoogers 101 - 102 - 103 - 104Z - 105 - 105M - 107 - CP-251 - overzicht
Overig Concertmate - Liberation - Little Phatty - Little Phatty II - Memorymoog - Micromoog - Minitmoog - Multimoog - Modular - MP-201 - Opus-3 - PianoBar - Polymoog - Prodigy - Rogue - Satellite - Sonic 6 - Source - Moog Taurus - Theremin - Vocoder