Roland

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Roland.png
De Roland Cooperation is een Japanse fabrikant van muziekapparatuur en software, opgericht door Ikutaro Kakehashi in Tokyo, 18 april 1972. Het is een van de bekendste en grootste fabrikanten van muziekapparatuur van deze tijd, en heeft over de jaren vele populaire producten uitgebracht. Tot de bekenste apparaten van Roland behoren de TB-303, TR-909 en Jupiter-8. Naast de merknaam "Roland" behoren de merken Boss, Edirol, RSS, Rodgers en Cakewalk ook tot de Roland Cooperation. Daarnaast fabriceert Roland ook printers onder de naam Roland DG.

Naam

Bij de oprichting van het bedrijf koos Kakehashi de naam "Roland" om een aantal redenen. In de eerste plaats zocht hij in een naam die begon met de letter "R", aangezien er nog geen fabrikanten van muziekapparatuur waren die een naam hadden die met een "R" begint. Daarnaast zocht hij een naam die in alle landen hetzelfde wordt uitgesproken. De naam van zijn vorige bedrijf, Ace Electronics werd nog al eens verschillend uitgesproken. Met behulp van het telefoonboek kwam Kakehashi op de naam Roland uit.

Geschiedenis

De TR-33, het eerste product van Roland.
Voor de oprichting van Roland gaf Kakehashi leiding aan het bedrijf Ace Electronics, wat onder andere ritme-boxen voor orgels produceerde. Door veelvuldig gebruik van externe investeerders behield Kakehashi slechts een minderheidsbelang in Ace Electronics, en zag zich in 1972 genoodzaakt zich terug te trekken uit Ace. Een maand later richtte hij Roland op, en ging feitelijk verder waar hij met Ace gebleven was. Het eerste product was TR-33, een ritme box. Hierna volgde enkele vergelijkbare drummachines in de TR reeks. In 1973 kwam de eerste Roland synthesizer op de markt, de SH-1000.

Referenties

Links

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.
Roland
algemeen: Roland - Ikutaro Kakehashi
producten: Synthesizers - Drumcomputers, Workstations, MC - Effecten - Overig