Roland DEP-3

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant: Roland
Type: DEP-3
Ontwerper ...
Productiejaren 1987
Aantal geproduceerd
Marktwaarde
Accessoires
Specificaties
Type effecten: reverb,delay
Multitimbraal 1 part
Aansturing: MIDI (in)
Outputs stereo out
Inputs mono in,
footswitch
Geheugenplaatsen 99
Afmetingen (BxDxH) cm x cm x cm
Stroomverbruik Watt
Gewicht kilogram


De Digital effects processor 3 (afgekort: DEP-3) is een van de eerste digitale effectenprocessors van Roland, en beschikt over verscheidene reverb en delay algorithmes. In tegenstelling tot zijn grotere broer de DEP-5 beschikt de DEP-3 niet over modulatie-effecten zoals chorus.

Structuur van de DEP-3

De DEP-3 heeft een mono audio input. Het binnenkomende geluid kan eerst bewerkt worden door een digitale 3-bands equalizer met +/- 12 dB per band. Vervolgens gaat het geluid naar het stereo effectgedeelte. Het stereobeeld van het effect wordt door het algorithme bepaald, en kan niet handmatig worden bijgesteld. De effectoutput kan vervolgens weer worden gemixt met het input signaal (voor insert gebruik), maar kan ook als "wet" worden gebruikt, voor aux gebruikt. Dit kan ingesteld worden met de "direct switch" achterop de DEP-3.

Effecten

Er zijn 9 verschillende reverb effecten beschikbaar, en 1 delay. Met ieder reverb algorithme wordt de reverb van een vierkante ruimte nagebootst, met een oppervlakte van 1, 7 of 15 m^2 voor de rooms, en 15, 22 of 26 m^2 voor de hall algoritmes. De decay tijd voor de rooms ligt tussen de 0,1 en 30 seconden, en voor de halls tussen de 30 en 99 seconden. De twee plate reverb algorithmes hebben een decay tussen de 0,1 en 6 seconden. Daar naast zijn er twee "non-lineair reverbs" (NLR) beschikbaar. Dit zijn een gated reverb en een reversed reverb met een maximale gate-time van 450 ms. Er is tenslotte een enkele delay, met een maximale delaytijd van 500 ms. De delaytijd kan niet gemoduleerd worden met bijvoorbeeld een LFO, waardoor het niet mogelijk is chorus of flanger effecten te maken.

Parameters

Per effect kunnen 7 parameters ingesteld worden, die allen kunnen worden opgeslagen. In de eerste plaats zijn dit het effect volume en de instellingen van de equalizer. Met de "pre-delay" wordt de delaytijd tussen bronsignaal en reverb ingesteld, en heeft een bereik van 0-120 ms. Bij het delay-algorithme wordt hiermee de delay-tijd ingesteld. Met "rev time" wordt de decaytijd van de reverb of delay ingesteld. Met de laatste knop, de "HF damp" kan worden ingesteld in welke mate hogere frequenties (>8kHz) moeten worden weggefilterd. In geval van NLR algorithmes wordt met deze knop de gatetijd ingesteld.

MIDI

De DEP-3 heeft een eenvoudige MIDI implementatie. Het is mogelijk om met behulp van een program change van programma te wisselen, en via SysEx kunnen nieuwe programma's worden ingeladen.

Alternatieven

Bronvermelding

  • Roland DEP-3 user manual


Roland
algemeen: Roland - Ikutaro Kakehashi
producten: Synthesizers - Drumcomputers, Workstations, MC - Effecten - Overig
Space Echo RE: 100 | 101 | 150 | 200 | 201 | 301 | 501 | SRE-555
reverb, multi: DEP-3 | DEP-5 | SRV-3030
overig: Dimension-D | EF-303 |