Roland MC-202

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit artikel gaat over de synthesizer van Roland. Voor andere betekenissen van 202 zie 202 (verwijspagina).

Algemene Informatie
Fabrikant Roland
Type MC-202
Ontwerper ...
Productiejaren 1983 - 1985
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde € 325 - € 375
Accessoires ...
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 1 VCO
Filter 1 resonant lowpass filter (24 dB/o)
Envelope 1 keer ADSR
LFO 1
Arpeggiator geen
Sequencer 2 sporen met een capaciteit
van 2,729 noten
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal monotimbraal
Aansturing CV/Gate in en out,
DIN-Sync
Outputs 1 mono, 1 headphone
Inputs -
Geheugenplaatsen geen (wel via Tape Dump
en 'Volatile sequence memory')
Afmetingen (B x D x H) x x cm
Stroomverbruik Watt
Gewicht kilogram
Keyboard toetsen, ... octaven
Roland MC-202

De MC-202 is een door Roland gebouwde sequencer met ingebouwde monofone synthesizer. Het synthesizergedeelte vertoont veel overeenkomsten met andere Roland synthesizers, zoals bijvoorbeeld de Roland SH-101. Het geluidskarakter wordt ook vaak vergeleken met de Roland TB-303. De MC-202 wordt om die reden veel gebruikt door producers van acid-housemuziek. Doordat de MC-202 op de tweedehandsmarkt een lagere waarde heeft dan de TB-303 en toch populair is binnen de acid-house, wordt hij ook wel de 'poor man's 303' genoemd.

Synthesizer

De synthesizersectie bestaat uit een relatief eenvoudige subtractieve synthesizer die veel weg heeft van de Roland SH-101 maar iets minder mogelijkheden kent (bijvoorbeeld het ontbreken van noise en meerdere LFO-golfvormen). Er is een oscillator met een sub-oscillator.

Modulator (LFO)

De MC-202 beschikt alleen over een sinus LFO. Hiervan kan de LFO snelheid en de delay worden ingesteld. De LFO kan worden gebruikt om de filter cutoff en oscillator pitch te moduleren.

Oscillator

De klankopwekking van de Roland MC-202 vindt plaats door één VCO welke een bereik heeft over vijf oktaven (32' tot 2'). Er is de mogelijkheid tot het kiezen van drie golfvormen: saw, square en variabele pulse. De laatste biedt pulse width modulation die op 3 manieren kan worden gemoduleerd, namelijk door de LFO, Manual (handmatig) door middel van een slider, of via de envelope.

De MC-202 bezit tevens een sub-oscillator die op drie wijzen af te stellen is. De eerst stand is een square die 1 oktaaf lager ligt dan de pitch van de oscillator. De tweede stand is een square die twee oktaven lager ligt. Stand drie is een pulse, welke ook twee oktaven beneden de toonghoogte van de oscillator ligt.

In de source mixer kunnen de verschillende klanken in volume worden afgesteld. De source mixer biedt drie kanalen die elk door middel van hun eigen slider kunnen worden ingesteld. Het eerste kanaal is het oscillatorvolume van de pulse golfvorm, het tweede is het volume van de saw golfvorm en het derde is het volume van de sub-oscillator.

Filter

De 202 heeft een lowpass filter met een slope van 24 dB/o. Cutoff en resonantie zijn uiteraard vrij instelbaar. Bij hogere resonantiewaarden gaat het filter in zelfoscillatie. De cutoff kan gemoduleerd worden door de envelope van de 202. De LFO kan ook gebruikt worden om de cutoff te moduleren.

VCA

In de VCA kan de wijze waarop het audiosignaal versterkt wordt, worden ingesteld door middel van een schakelaar. De eerste stand, Hold, zorgt voor een constante weergave van het signaal. De tweede stand, Env., zorgt ervoor dat het signaal volgens de ADSR-envelope wordt versterkt. De derde stand, gate, laat de geluidsweergave regelen door het ontvangen van een gate-signaal (dus door bespeling van het klavier of door binnenkomende gate-signalen).

Envelope

De envelope is er een van het type ADSR en deze kan op drie manieren worden geactiveerd. Wanneer Gate+Trig geselecteerd is, zal bij elke aangeslagen noot de envelope opnieuw worden herstart. Bij de tweede optie, Gate, zal bij het legato spelen van noten (dus zo spelen dat noten in elkaar overlopen) de envelope niet opnieuwe getriggerd worden, maar enkel tijdens het spelen van losse noten. De derde mogelijkheid, LFO, wordt geregeld door zowel de LFO als gate-signalen. Zolang een toets ingefrukt is, zal de LFO de envelope opnieuw triggeren.

Sequencer

De sequencer is volgens veel gebruikers wat lastig om onder de knie te krijgen. Met name het invoeren van de nootlengten kan nogal eens voor problemen zorgen. Een ander bijkomend nadeel is dat de MC-202 haar patterns verliest wanneer zij wordt uitgezet. Wel is er het 'Volatile sequence memory' waarbij de patterns bewaard blijven zolang de MC-202 op het lichtnet verbonden blijft. Door een MIDI-CV/Gate-convertor te gebruiken, kan de 202 met een MIDI-klavier bespeeld worden en worden moeilijkheden met de sequencer omzeild.

Synchronisatie

Achterzijde

De MC-202 heeft een enkele DIN-Sync input en 2 DIN-Sync outputs. Dit maakt de MC-202 uitermate geschikt als Sync-splitter. Stuurt men de synthesizer aan via CV/Gate, dan reageert de MC-202 soms vertraagd en enigzins haperend op deze stuursignalen. Dit heeft te maken met het hybride karakter van de interne sequencer. Ondanks de analoge geluidsopwekking, is deze digitaal. Bij het aansturen via cv/gate wordt het analoge stuursignaal eerst omgezet naar digitale nootwaarden- en lengtes, en vanuit de interne sequencer wordt dan de geluidsbron weer analoog aangestuurd. Deze route werkt vertragend. Er bestaat overigens een modificatie voor de MC-202, waarbij de externe cv/gate signalen buiten de sequencer om geleid worden. Het resultaat is aanzienlijk beter: de 202 reageert accuraat en snel op de externe aansturing.

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg MC-202 demo (met toegevoegde reverb)
Geluidsfragment.jpg MC-202 demo (met toegevoegde reverb)

Alternatieven

Bronvermelding

  • Forrest, P. (Maart 2003) The A-Z of Analogue Synthesizers - Part Two: N-Z (Revised).
  • Roland MC-202 Manual (English)

Links


Roland
algemeen: Roland - Ikutaro Kakehashi
producten: Synthesizers - Drumcomputers, Workstations, MC - Effecten - Overig
MC: 09 - 4 - 50 - 80 - 202 - 300 - 303 - 307 - 500 - 505 - 808 - 909
TR: 33 - 55 - 66 - 77 - 330 - 505 - 606 - 626 - 707 - 727 - 808 - 909
CompuRhythm: CR-68 - CR-78 - CR-80 - CR-5000 - CR-8000
XP: 10 - 50 - 60 - 80
diversen: Fantom - R8 - R8M - RS - MV-8000 - JSQ-60