Rompler

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een rompler is een synthesizer module waarin een reeks geluiden is voorgeprogrammeerd, die niet of nauwelijks kunnen worden bewerkt. Een rompler dient als een bibliotheek van geluiden, die direct klaar voor gebruik zijn. Een rompler is in de meeste gevallen een losse MIDI aangestuurde module, een onderdeel van een workstation of groovebox of een softsynth. Digitale piano's, grooveboxes, workstations, sample-based synthesizers (zowel toetsen- als rackformaat) en keyboards zijn vaak romplers. Het woord rompler is een samentrekking van de woorden ROM (Read-Only Memory) en sampler.

Gebruik van een rompler

Voordelen

Het grootste voordeel van een rompler is dat geluid hoeft niet eerst vanaf CD of harddisk ingeladen te worden; als de synthesizer aan staat kan een geluid gelijk worden opgeroepen. Dit scheelt in het gebruik; vooral voor live-doeleinden. Verder is de geluidenselectie die er in zit is vaak breed opgezet; veel instrumenten uit verschillende categoriëen. Zo tref je piano, strijkers en trompetten aan die relatief realistisch klinken. Dit hangt af van leeftijd en kwaliteit van het apparaat; nieuwere synthesizers hebben vaak meer geheugen wat de programmeurs toelaat realistischere geuiden er in te zetten. Vaak wordt een rompler ook als alternatief voor een PC met een voorgeprogrammeerde sample-library gebruikt. Roland en Korg hebben beiden een serie expansion boards waarmee het geheugen uitgebreid kan worden voor specifiekere groepen instrumenten.

Nadelen

Het is niet mogelijk om je eigen geluiden in te laden tenzij het apparaat in kwestie ook nog een sampler ingebouwd heeft. Modernere workstations hebben deze optie vaak wel - de Yamaha Motif, Roland Fantom en Korg Triton bieden deze optie. Een ander nadeel is omdat de geluiden vast in het geheugen zitten en er gebruik wordt gemaakt van samples het niet mogelijk is het geluid radicaal te bewerken. Opties zoals oscillator sync, ringmodulatie en FM zijn vaak niet mogelijk.


Romplers

Zie ook

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.