S/PDIF

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
RCA is een veel gebruikte aansluiting voor S/PDIF
S/PDIF of S/P-DIF staat voor Sony/Philips Digital Interconnect Format, ook wel IEC 958 type II genoemd en maakt deel uit van de IEC-60958 standaard. Dit is een collectie van hardware en low-level protocolspecificaties voor het transporteren van digitale stereo PCM-signalen tussen verschillende apparaten en stereo componenten. S/PDIF wordt onder andere toegepast op muziek apparatuur zoals samplers, audio-interfaces en effectprocessors, maar ook op sommige consumenten-apparatuur zoals cd- en minidiskspelers.

S/P-DIF is de consumentenversie van de standaard die ook wel bekend is als AES/EBU. Deze standaard voorziet in kleine veranderingen in het gebruikte protocol en kan gebruikt worden in combinatie met goedkopere hardware.

Toepassingen

S/PDIF wordt hoofdzakelijk gebruikt in combinatie met CD-spelers en DVD-spelers die CDs afspelen, maar is ook gangbaar geworden bij andere audiocomponenten zoals MiniDiscs en moderne geluidskaarten in computers. S/PDIF is ook populair in auto audio, waar een grote hoeveelheid kabels vervangen kan worden door een enkele glasvezelkabel. Het voordeel van een optische datatransmissie is, dat die immuun is voor elektrische stoorsignalen.

Een andere veel gebruikte toepassing van de S/PDIF-interface is het transporteren van gecomprimeerde digitale audio zoals gedefiniëerd in de standard IEC 61937. Deze modus wordt gebruikt om een DVD-speler aan een home theater receiver te verbinden die Dolby Digital of DTS surround sound ondersteunt.

Hardwarespecificaties

Een TOSLINK kabel kan worden gebruikt voor het verzenden van S/PDIF.
De "S/PDIF" specificatie staat verschillende typen kabels en connectors toe. De elektrische kabels worden meestal aangeduid met coaxiaal en RCA-connector. De optische variant wordt meestal optisch of TOSLINK genoemd, maar soms ook EIAJ optisch. Er bestaan converters om een elektrische RCA S/PDIF connector om te zetten naar TOSLINK en vice versa, echter meestal maar in één richting. Alle converters vereisen een externe voeding. De optische versie is toepasbaar in brede varieteit van applicaties door z'n immuniteit voor elektrische stoorsignalen.

S/PDIF is ontwikkeld van een standaard die gebruikt wordt in het gebied van de professionele audio, ook wel bekend als AES/EBU welke gebruikt wordt bij de Digitale Audio Tape (DAT) systemen en voor datatransmissie in professionele studio-opnamen. S/PDIF is indentiek op protocolniveau, maar de connectors zijn gewijzigd van XLR naar, of de elektrische coaxiale RCA-connector of de optische TOSLINK connector. Beide zijn goekoper en makkelijker in gebruik dan de XLR-connector. De kabel is ook gewijzigd van een kabel met een impedantie van 110 Ω (Ohm) met gebalanceerde twisted pair in de al reeds meer gangbare en dus goedkopere 75 Ω coaxiale kabel in combinatie met de RCA connector in plaats van de "F" connector zoals gebruikelijk bij kabeltelevisie. S/PDIF is, in alle opzichten, een consumenten versie van het AES/EBU formaat.

Belangrijkste verschillende tussen AES / EBU en S/PDIF
  AES/EBU S/PDIF
Bekabeling 110 Ω afgeschermde twisted pair of 75 Ω coaxiaal 75 Ω coaxiaal of glasvezel
Connector 3-pin XLR, 25-Pin D-subminiatuur, BNC RCA, BNC, of Toslink
Signaalniveau 3 tot 10 V 0.5 tot 1 V
Modulatie Biphase Mark Code Biphase Mark Code
Subcode informatie ASCII ID tekst SCMS kopiëerbeveiligingsinfo
Max. Resolutie 24 bits 20 bits (24 bit optioneel)

Protocol specificaties

S/PDIF wordt gebruikt om digitale signalen te versturen in verschillen formaten. De meest gebruikte formaten zijn het 48kHz formaat dat bij DAT wordt gebruikt en het 44.1kHz formaat dat wordt gebruikt voor CD audio. Om beide systemen te kunnen ondersteunen en ook andere, indien nodig, heeft het formaat geen gedefiniërde data rate. In plaats daarvan wordt de data verstuurd door middel van Biphase Mark Code, welke één of twee overgangen heeft per bit, zodat de originele word clock van het signaal kan worden afgetrokken.

S/P-DIF is bedoeld voor het verzenden van 20 bit audiostromen plus ander gerelateerde informatie. De bitgroote kan worden verlaagd tot 16 bits door het toevoegen van voorloopnullen of tot 24 bits door de extra informatie na te sturen.

Het low-level protocol is bijna hetzelfde zoals bij de AES/EBU standaard en wordt beschreven in het AES/EBU artikel. Het enige verschil is het "kanaalstatusbit".

De kanaalstatusbit in de S/P-DIF

Er is één kanaalstatusbit in elke subframe, waarbij elk audioblok een 192 bits lang is. Dit betekent dat er 192/8 = 24 bytes beschikbaar zijn in elk audioblok. De betekenis van het kanaalstatusbit is compleet verschillend bij AES/EBU en de S/P-DIF.

Bij de S/PDIF is het 192 bit woord verdeel in 12 woorden van elk 16 bits. De eerste 6 bits van het eerste woord is een controlecode. De betekenis van de bits in het controlecode zijn weergegeven in onderstaande tabel:

Betekenis van het controlecode in S/PDIF
bit num. if not set means: if set means:
0 consument professioneel
1 normaal gecomprimeerde data
2 kopiëren niet toegestaan kopiëren toegestaan
3 2 kanalen 4 kanalen
4 - -
5 no pre-emphasis pre-emphasis

Overige informatie

S/PDIF is gedefiniëerd in de internationale standaard IEC 60958-3.

S/PDIF is beschermd door het volgende patent: EP000000811295B1.

"Wireless S/PDIF"

Hoewel S/PDIF via coax niet in principe geschikt is voor transport over lange afstanden, is er toch een - zij het niet officiële - manier om het signaal wireless te versturen, door gebruik te maken van een zg. remote TV zender/ontvanger (meestal werkend op 2,4 GHz), die normaal gebruikt worden om signaal van de ene TV binnenshuis naar de andere te versturen. In dit geval wordt de coax plug van de signaalgever in de video in van de zender gestopt, en wordt bij de HiFi installatie de video-uit van de ontvanger verbonden met de coax-in van de versterker.

Zie ook

Externe links


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module