Serial Copy Management System

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Serial Copy Management System (SCMS) is een vroege implementatie van een DRM systeem dat toegepast werd bij digitale audioapparatuur zoals DAT, Minidisc, (audio) CD-R en DCC.

SCMS werkt alleen bij digitaal versturen van de audio over bijvoorbeeld een S/PDIF kabel. Het voorziet in een tweetal bits die met het signaal meegestuurd worden en waarmee aangegeven wordt hoe de apparatuur met het signaal om mag gaan. Toegestane waardes zijn:

00 : onbeperkt copiëren toegestaan
11 : één copie toegestaan
10 : geen copie toegestaan

De ondersteunende apparatuur zal bij een digitale opname waarin de "11" code voorkomt deze automatisch omzetten in de "10" code, zodat van de copie niet nog een digitale copie gemaakt kan worden. Op deze manier is het bijvoorbeeld mogelijk een Compact Disc digitaal op een Minidisc over te zetten, maar deze Minidisc is dan niet verder te copiëren. "Eigen" (analoge) opnames met de Minidisc zijn bijvoorbeeld nog wel digitaal te copiëren, éénmaal of onbeperkt, afhankelijk van hoe de fabrikant SCMS geïmplementeerd heeft of hoe het apparaat ingesteld staat.

Om de beveiliging te omzeilen zijn er "copybit-removers" in de handel, die de code in het signaal vervangen door een "00" code.