Siel Mono

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Siel
Type Mono
Ontwerper ...
Productiejaren +/- 1980
Aantal geproduceerd Onbekend
Marktwaarde € 125 - € 200
Accessoires ...
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 1 DCO, noisegenerator
Filter 1 24dB/oct resonant multimode filter
Envelope 1 ADSR
LFO 1 (sinus)
Arpeggiator geen
Sequencer geen
Effecten chorus
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal monotimbraal
Aansturing geen
Outputs Hi, Low
Inputs geen
Geheugenplaatsen 10 presets (hardwired)
Afmetingen (B x D x H) ... x ... x ... cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht ... kilogram
Keyboard 37 toetsen, 3 octaven


De Siel Mono is een goedkope monofone synthesizer van de fabrikant Siel. De machine heeft tien presets die de namen dragen van blaas- en snaarinstrumenten (die uiteraard slechts een fantasievolle benadering zijn, net zoals bij de meeste analoge synthesizers uit die tijd) en daarnaast de mogelijkheid om compleet vrij geprogrammeerd te worden.

Presets

Op het moment dat er presets gebruikt worden, branden er lampjes boven alle parameters die vrijelijk te editen zijn binnen deze preset. Zo kan bijvoorbeeld de attack van de Violin-preset nog bijgesteld worden. Op het moment dat er geen presets gebruikt worden (in 'FREE' modus) werken de switches van de verschillende presets als selectieschakelaars voor de golfvormen van de oscillator.

Synthese

Oscillator

De oscillator van de Mono is een van de eerste DCO's. Ondanks het feit dat het een monofone synthesizer is, is de techniek voor het uitlezen van het keyboard en het aansturen van de DCO compleet digitaal. De oscillator zelf werkt via een hoofdoscillator die via de octave-down methode vier octaven bestrijkt, waarna de output naar een square-, pulse-, triangle- of saw-oscillator omgevormd wordt. Ondanks het feit dat de Siel Mono in staat is om meerdere golfvormen tegelijkertijd te produceren op deze manier, is dit niet terug te vinden in het uiteindelijke ontwerp. Wel zorgt het ervoor dat een van de typische karakteristieken in het geluid van deze synthesizer, namelijk dat met name bij de laagste (32') octaven en het gebruik van het highpass filter, de hogere octaven zacht terug te horen zijn in het audiosignaal. De DCO in deze machine is niet een van de geïntegreerde types uit de latere jaren '80 die vaak geassocieerd worden met een koud geluid.

Filter

Het filter op deze machine is een van de sterkste punten. Deze kan namelijk tegelijkertijd low-, band- en highpass filteren, waarbij ook bij alle drie de filtertypes weer resonantie mogelijk is, waardoor er een zeer uitgebreid palet van filtermogelijkheden is. De resonantie eindigt in zelfoscillatie mits de resonantie ver genoeg opengezet wordt.

LFO

Er is slechts één LFO aanwezig, welke alleen een sinusgolfvorm kan genereren. Deze is schakelbaar naar filter of DCO en heeft de mogelijkheid om met een vaste vertraging ('DELAY') geleidelijk ingeschakeld te worden. Het bereik van deze LFO is redelijk groot, met name het bovenbereik eindigt in hoorbare (>20Hz) snelheden.

Envelope

De envelope is een standaard ADSR-type, waarbij de attack en release redelijk snel zijn en daardoor heel soms tot hoorbare tikken leiden. De envelope kan gebruikt worden om alleen de VCA, of de filter en de VCA tegelijk te moduleren. De diepte hiervan is niet in te stellen.

Chorus

Om het geluid van deze synthesizer verder op te dikken is er een mono chorus geïmplementeerd ('ANIMATOR') waarbij de aan/uitstand, diepte en de snelheid in te stellen zijn.

Bespeelbaarheid

Het instrument is aan te sturen via het toetsenbord. Verder is er de optie om een volumepedaal te gebruiken. Er is een pitch-bend joystick aanwezig, en de portamento is via een slider in te stellen. Alle parameters zijn tijdens het bespelen vrijelijk in te stellen via sliders.

Eigenaardigheden

  • Lekkende octaven uit de DCO;
  • Alle sliders hebben een bijna logaritmisch bereik, waardoor 75% van al het bereik van de parameter in de bovenste 25% van het bereik van de slider zit.

Modificaties

Alternatieven


Siel
Siel logo.jpg
DK80 | 600 | Mono | Orchestra | Opera 6