Softsynth

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Software synthesizers of kortweg softsynths zijn programma's, waarmee audiosynthese op een computer kan uitgevoerd worden. Sommige van deze programma's bieden vernieuwende vormen van synthese aan, andere programma's pogen reeds oudere synthesizers te imiteren of te emuleren.

Software synthesizers kunnen we op verschillende manieren onderverdelen. Een eerste indeling gebeurt op basis van de functie: de software kan in stand-alone gebruikt worden of functioneert enkel als een plug-in in een programma, meestal een sequencer. Stand-alone betekent dat de computer als het ware de rol van een hardwarematige synthesizer overneemt: men kan de synthesizer bespelen, programmeren, maar in de meeste gevallen niet opnemen. Daarvoor heeft men andere gespecialiseerde software voor nodig. Het gebruik van software synthesizers in stand-alone mode is zeer handig voor live gebruik. Software synthesizers in plug-in vorm, zijn automatisch geïntegreerd in een audio omgeving, waarvan een sequencer (Cubase, Ableton Live, Logic etc.) een goed voorbeeld is.

Een andere indeling steunt op de softwarestandaarden die het programma ondersteunt. Zo heeft Steinberg de VST (Virtual Studio Technology) standaard ontwikkeld, Apple de AU (Audio Unit)standaard, Protools gebruikt het RTAS protocol. Verschillende fabrikanten van softwaresynthesizers ondersteunen meerdere standaarden, maar lang niet allemaal.

Net zoals hardware synthesizers worden software synthesizers aangestuurd door MIDI. Het gebruikersgemak van een softwaresynthesizer boven een hardwaresynthesizer is te verklaren door het feit dat de eersten meestal een goede grafische gebruikersinterface (GUI) hebben. Zo is het mogelijk om de verschillende parameters van deze synthesizers met een muis in te stellen.

Bekende software synthesizers


Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.