Softwarebeveiliging

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Software kan beveiligd zijn tegen oneigenlijk gebruik op verschillende methodes.

Serienummer

Dit is een reeks cijfers en letters die ingevuld moet worden van een registratiekaart. Dit is een van de meest bekende beveiligingsmethoden.

Aanwezigheid originele installatie-CD

Dit werd gebruikt bij Propellerheads Rebirth. Bij het starten van het programma wordt om de originele CD gevraagd; als deze gevonden is kan men verder gebruik maken van de software. Het nadeel hiervan is dat als de originele CD beschadigd is de software niet meer te gebruiken is.

Challenge-response

Hierbij zoekt de software (vaak ook nog eens beveiligd door een serienummer) contact met de website van de fabrikant. Het nadeel is dat een internetverbinding vereist is, wat in de meeste studio's juist niet gewenst is vanwege virus- en spyware-risico; studiocomputers hebben er vaak geen virusscanner op geïnstalleerd omdat deze de computer onnodig belast.

Dongle

Een dongle is een methode om software te beveiligen. Het betreft een stuk hardware dat in de computer geplugd dient te zijn om te verifiëren dat de gebruiker de rechtmatige eigenaar is; zo kan de software op elk systeem geïnstalleerd worden maar mag het alleen op de computer gebruikt worden waar de dongle aanwezig is. Een andere term voor dongle is key.

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van een op een USB-stick lijkende dongle. Er zijn verschillende merken met hun eigen systeem: Syncrosoft (voor Cubase en Arturia), XSKey (voor Logic 7 en ouder), iLok (voor Waves software). Oudere dongles werken vaak via de parallele poort.