Pulse

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Square)
Ga naar: navigatie, zoeken
Schematische weergave van een pulse golfvorm met een pulse width (PW) van 30%

Dit artikel gaat over de golfvorm. Voor de synthesizer van Waldorf, zie Waldorf Pulse

De pulse is een van de standaard voorkomende golfvorm in oscillators van subtractieve synthesizers. Een pulse springt continu van de minimale naar de maximale waarde, en weer terug. De tijd tussen de overgang van maximale naar minimale waarde kan in veel gevallen vrij ingesteld worden. Deze waarde wordt de pulse width genoemd. Net als de saw en triangle golfvormen bestaat een pulse uit een grote hoeveelheid boventonen, die telkens een verdubbeling van de grondtoon zijn. Het veranderen van de pulse width heeft grote gevolgen voor de klankeigenschappen van de golfvorm, door het volume van de boventonen te verschuiven. Veel oscillators bieden de mogelijkheid om de pulse width te moduleren met bijvoorbeeld een LFO of envelope. Dit wordt pulse width modulation genoemd.

De frequentieverdeling van pulse golfvormen met een pulse width van 33% (blauw) en 25% (rood). Merk op dat de verhouding tussen het volume van de boventonen verschuift tussen de verschillende pulse widths.

Square

Pulse golfvormen kunnen nagebootst worden met additieve synthese. In dit voorbeelden worden sinus golfvormen gestapeld om een square te produceren.
Hoewel sommige oscillators een aparte square wave hebben, is een square een pulse golfvorm. De square heeft een pulse width van 50%. Hierdoor heeft de square wave alleen de oneven boventonen, wat zorgt voor een vrij "hol" geluid. De square wordt vaak gebruikt om blaasinstrumenten te bootsen. Daarnaast hebben veel LFO's ook een square golfvorm; een pulse met variabele pulse width komt niet vaak voor.

Referenties


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie