Stepsequencer

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een stepsequencer is een sequencer waarbij een maat is onderverdeeld in meerdere stappen (steps). Voor een vierkwartsmaat kunnen dat bijvoorbeeld 16 stappen zijn, welke overeenkomen met 16 zestiende noten. Per stap wordt een waarde ingevoerd, bijvoorbeeld 'note on/off'-informatie, toonhoogte of gate-time. Op bijvoorbeeld de Waldorf Q en Dave Smith Instruments Prophet '08 kunnen stepsequencers gekozen worden als modulatiebron voor het moduleren van bijvoorbeeld oscillator frequentie of filter cutoff. Deze serie van (meestal 16) stappen wordt een pattern genoemd, en wordt in een loop afgespeeld.

TR-Style

Stepsequencer van de Roland TR-808 met zestien stepbuttons en verschillende schaalindelingen.
Een populaire manier van stepsequencing is die in de TR-style, ontleend aan de sequencers van de drummachines die Roland in de jaren '80 op de markt bracht. Met een simpele druk op de staptoetsen (stepbuttons) kunnen drumgeluiden in een maat worden ingeprogrammeerd of verwijderd. Deze snelle en intuitieve manier van programmeren heeft mede bijgedragen aan de populariteit van de TR-reeks, en is later ook door andere fabrikanten toegepast in drummachines en sequencers.

Real-time

Een andere manier om de stappen van een drumcomputer of sequencer in te stellen is doormiddel van realtime programmeren. Hierbij loopt de aangegeven maat al en worden de aanslagen die door de gebruiker gemaakt worden in de stap die op dat moment geldt opgeslagen.


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie