Studio Electronics ATC-X

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Studio Electronics
Type ATC-X
Ontwerper Greg St. Regis
Productiejaren 2002
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde €... - €...
Accessoires filter selector
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 2 VCO
Filter 1 lowpass,
keuze uit 4 types
Envelope 3
LFO 2
Arpeggiator geen
Sequencer geen
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie 1
Multitimbraal ...
Aansturing midi, cv/gate
Outputs 1 mono output
Inputs 2 mono input
Geheugenplaatsen 512
Afmetingen BxDxH ... cm x ... cm x
... cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht ... kilogram
Hoogte 2 U


De ATC-X is een analoog monofone synthesizer van Studio Electronics en is de opvolger van de ATC-1. ATC staat hierbij voor Analog Tone Chameleon. Net als bij de ATC-1 kunnen in de X-versie verschillende filtertypes gebruikt worden. Bij de ATC-1 gebeurde dat door het vervangen van een cardridge, in de ATC-X kan dit simpelweg via een menu in het apparaat zelf. De ATC-1x is gelijk aan de gewone ATC-X, maar heeft de vormgeving van de ATC-1.

Synthese

Oscillators

Frontpanel van de ATC-X
De ATC-X heeft een traditionele subtracieve opbouw. Als basis zijn er twee analoge oscillators met triangle, saw en pulse golfvormen, waarvan de laatste ook pulse width modulation heeft. Er hoeft niet gekozen te worden voor een van de golfvormen; alle die de golfvormen kunnen tegelijkertijd door een oscillator gebruikt worden. Oscillator sync is ook aanwezig, waarbij oscillator 1 de master is. Daarnaas is er een noise bron aanwezig.

Filters

De filtersectie van de ATC-X maakt deze synthesizer bijzonder. Standaard is de ATC-X uitgerust met een 24 dB/o Moog Minimoog lowpass filter, maar er kunnen extra filtertypes bijgekocht worden. Dit zijn de Arp 2600 lowpass filter, Roland TB-303 18 dB/o lowpass filter en Oberheim SEM 12 dB/o filter. Bij deze laatste kan gekozen worden tussen lowpass, highpass en bandpass filter.

Envelopes

Er zijn drie ADSR envelopes aanwezig. De eerste ADSR is toegewezen aan de cutoff frequentie van het filter, en de tweede ADSR aan het output volume van de VCA. De derde envelope is vrij toe te wijzen aan een parameter.

LFO

De ATC-X bevat twee LFOs waarvan een MIDI clock synchronisatie heeft. De LFO's hebben verschillende wavevormen ( triangle, saw, reverse sawtooth, square, noise, random ) en kunnen elkaar cross-moduleren.

Effecten

Screenshot van de VSTDEV ATC remote controller, een software editor voor de ATC-X.
Verder heeft het boven op de specs van de Studio Electronics ATC-1 nog twee extra features. Een analoge ring modulator (met dedicated ingang) en een discrete analoge distortion die per patch in te stellen is.

Alternatieven

Links


Studio Electronics
Studio Electronics logo.jpg
Algemeen: Studio Electronics - Greg St. Regis
Synthesizers: ATC-1 - ATC-X - Midimini - Midimoog - Omega series - SE-1(x)
Effecten, preamps: C2s - Modmax - Pre2 - Wolftone