Studio Electronics SE-1

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf Studio Electronics SE1x)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Studio Electronics
Type SE-1(x)
Ontwerper Greg St. Regis
Productiejaren 1994 - heden
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde € 1000 (tweedehands)
Accessoires geen
Synthese Eigenschappen
Synthese analoog subtractief
Oscillator 3 VCO's, noisegenerator
Filter 24dB/o lowpass filter (Moog),

12dB/o bandpass /
lowpass filter (Oberheim)

Envelope 4 ADSR
LFO 3
Arpeggiator geen
Sequencer geen
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal monotimbraal
Aansturing MIDI (in,out,thru)
Outputs mono out
Inputs mono in (optioneel bij SE-1)
Geheugenplaatsen 396 preset-patches, 396 user-patches
(bij SE-1x update)
Afmetingen BxDxH ... cm x ... cm x . cm
Stroomverbruik ... Watt
Gewicht ... kilogram
Hoogte 3 U
Voorzijde van de SE-1X

De Studio Electronics SE-1 is een analoge monofone synthesizer. Net als de andere synthesizers van Studio Electronics bestaat de SE-1 uit discrete analoge oscillators, en kan er gekozen worden tussen verschillende filtertypes. De filtercircuits in de SE-1 zijn gebaseerd op de Moog Minimoog en Oberheim SEM. Qua structuur en geluidskarakter vertoont de SE-1 ook grote overeenkomsten met de Minimoog. De SE-1x update zorgt voor verbeterde softwareprestaties, MIDI-synchronisatie en een uitbreiding van het geheugen. Tegenwoordig worden alleen SE-1x modellen geleverd.

Synthese

Oscillators

De SE-1 bevat drie discrete VCO's. De drie golfvormen, triangle, saw en pulse kunnen per oscillator tegelijkertijd gebruikt worden. De pulse width kan traploos ingesteld worden tussen 10% en 90%. Oscillator-sync kan op oscillator 2 en/of 3 worden toegepast, waarbij oscillator 1 de master is. Per oscillator is een knop aanwezig voor tuning, in semitone-stappen. Er is ook een glidefunctie aanwezig. Finetuning en oscillatorvolume worden via een menu op het LCD-display ingesteld. Bij een hoog outputvolume van de oscillators kan het mixercircuit lichtelijk overstuurd worden. Ringmodulatie is ook aanwezig, waarbij oscillator 2 de modulator is over oscillator 3. Tenslotte heeft de SE-1 een noise-oscillator. Standaard wordt de noise gemixt met de output van de oscillators, maar het is ook mogelijk om de noise pas na het filter in te mixen.

Filters

In de SE-1 kan gekozen worden tussen twee filtertypes. De 24 dB/o lowpass filter is een kopie van het filter uit de Moog Minimoog. Dit filter geeft het herkenbare Moog geluid, met diepe bassen duidelijk aanwezige resonantie. Bij hoge resonantiewaardes gaat het filter in zelfoscillatie. Het andere filter is een 12 dB/o filter gemodelleerd naar de Oberheim SEM. Bij dit filter kan gekozen worden tussen lowpass en bandpass filter. Ten opzichte van het Moog filter klinkt de SEM een stuk subtieler en terughoudender. De volumeverschillen door resonantie zijn niet erg groot, waardoor resonantie een minder extreem effect geeft. Bovendien is zelfoscillatie niet mogelijk bij het SEM-filter. De cutoff van een filter wordt standaard gemoduleerd door een ADSR envelope. De tracking knop bepaald in hoeverre de cutoff afhankelijk is van de gespeelde noten.

VCA

De VCA van de SE-1 is eenvoudig. Een enkele ADSR en de volumeknop bepalen het outputvolume. Aangezien de SE-1 alleen een mono-output heeft, zijn er geen panningmogelijkheden.

LFO's

modulatiedoelen LFO
afkorting omschrijving
OSC123 Oscillator 1,2&3 frequentie *
OSC#FM Oscillator # frequentie
OSC#MX Oscillator # volume **
RMODM Ring mod volume
NOISMX noise volume
VCFRES filter resonance
VCRFM filter frequentie
OSC#PW oscillator # pulse width
VOLUME output volume
NOASSN geen
* = alleen LFO 1
** = alleen oscillator 2 & 3

De SE-1 beschikt over 3 softwarematige LFO's, welke de volgende golfvormen voortbrengen: triangle, saw, reverse saw, square, noise en random. Voor elke LFO zijn afzonderlijk het modulatiedoel en de modulatiediepte in te stellen. Ieder modulatiedoel (zie tabel) kan maar één keer gekozen worden. Het is dus niet mogelijk dat meerdere LFO's dezelfde parameter moduleren. Een LFO kan ook maar aan één doel worden toegewezen. Een key-trigger optie zorgt er voor dat de LFO gereset wordt zodra een nieuwe MIDI noot ontvangen wordt. In SE-1 modellen met de X update (zie onder) kan de LFO-snelheid worden gesynchroniseerd aan MIDI clock.

Envelopes

modulatiedoelen envelopes
afkorting omschrijving
PW# Osc # pulse width
MIX# Osc # volume *
SWP# Osc # frequentie
RMOD Ring modulatie volume
NOIS Noise volume
RESO resonantie
* = alleen oscillator 2 en 3

De SE-1 bezit 4 ADSR-envelopes die worden gegenereerd door de software van de SE-1. Envelope 1 beïnvloed altijd filterfrequentie, en envelope 2 altijd de VCA. Envelope 3 en 4 zijn vrij toewijsbaar aan een aantal modulatiedoelen (zie tabel). Net als bij de LFO's geldt dat maar één envelope aan een modulatiedoel kan worden toegewezen, en dat een envelope maar één modulatiedoel kan hebben. Van envelope 1, 3 en 4 kan de modulatiediepte worden ingesteld met de knoppen recht onderaan. Envelope 1 en 3 kunnen ook omgedraaid worden voor negatieve modulatie. Voor alle envelopes kan gekozen worden tussen een linear of exponentieel verloop. Er zijn twee triggeropties voor de envelopes: retrigger bij elke MIDI-note of alleen retrigger als andere noten zijn losgelaten. Een laatste optie is de 'Osc Bounce'. Dit zorgt voor een delay tussen het openen van de gate en het CV signaal naar de oscillators.

Snappification mod

Hoewel de envelopes van de SE-1 softwarematig worden opgewekt, zijn deze standaard behoorlijk traag. Dit is eenvoudig op te lossen met de snappifation mod. In de SE-1 moet een weerstand vervangen worden, waarna de envelopes een stuk sneller zijn. Bij nieuw gekochte SE-1X modellen is deze modificatie nog niet uitgevoerd, en moet dus door de gebruiker zelf gedaan worden.

Audio input

De SE-1 modellen hebben standaard geen audio input, maar deze is met een eenvoudige modificatie wel in te bouwen. SE-1x hebben wel een audio input. Zodra een jack in de input geplugd is, neemt dit audiosignaal de plaats in van de noise oscillator. De audio kan nu door de filters en envelopes van de SE-1 bewerkt worden. Bedenk hierbij dat de envelopes getriggert moeten worden door MIDI-noten. Wanneer de SE-1 geen MIDI-noten ontvangt blijven de envelopes dicht, en is dus ook geen audio van de input te horen.

Edities en Updates

SE-1X update

Een aantal jaar nadat de SE-1 op de markt verscheen, bracht Studio Electronics een update uit voor deze synthesizer. Deze X-update is een grote opwaardering voor het softwaregedeelte van de SE-1. In de eerste plaats is het patchgeheugen enorm uitgebreid, naar 4 ROM en 4 RAM banken. Daarnaast reageert de software beter en soepeler op verandering van parameters via de knoppen. Verzenden en ontvangen van MIDI control changes is verbeterd, en de LFO's kunnen worden gesynchroniseerd aan MIDI-clock. Nieuwe modellen worden alleen als SE-1x geleverd, en de X-update kan ook worden uitgevoerd op oudere SE-1 modellen. SE-1x modellen hebben ook standaard een audio input, die ook bij een SE-1 kan worden ingebouwd.

Nova Editions

NE Angel Dust edtion.
In samenwerking met Novamusik zijn twee Nova Editions uitgebracht: de NE Red Eye en NE Angel Dust. Deze edities bevatten een extra fuzz optie op het filter, wat voor extra filter overdrive zorgt. Het filter zelf heeft een groter frequentie bereik. Op oscillator 2 is de triangle golfvorm vervangen door een sinus, voor extra bas. Op deze edities is de snappy envelope modificatie standaard, en zijn twee extra preset banken toegevoegd. Het enige verschil tussen de Red Eye en de Angel Dust is de kleur van de frontplaat.

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg Voorbeeld 1 demo van de SE-1x
Geluidsfragment.jpg Voorbeeld 2 demo van de SE-1x
Geluidsfragment.jpg Voorbeeld 3 demo van de SE-1x

Aan sommige geluiden is delay en/of reverb toegevoegd.

Alternatieven

Links


Studio Electronics
Studio Electronics logo.jpg
Algemeen: Studio Electronics - Greg St. Regis
Synthesizers: ATC-1 - ATC-X - Midimini - Midimoog - Omega series - SE-1(x)
Effecten, preamps: C2s - Modmax - Pre2 - Wolftone