Synchronisatie

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit artikel gaat over de synchronisatie van verschillende apparatuur. Voor oscillator synchronisatie, zie oscillator sync.

Synchronisatie zorgt er voor dat muziekapparatuur tegelijkertijd in hetzelfde tempo lopen, en dezelfde positie in de maat aanhouden. Hierdoor spelen bijvoorbeeld sequencers en arpeggiators met elkaar in de maat, en is de snelheid van een LFO gelijk aan de snelheid van een sequencer. Synchronisatie wordt vaak kortweg syncen genoemd, en gesynchroniseerde apparaten spelen in sync.

Protocollen

In de loop der jaren is een aantal verschillende protocollen ontwikkeld voor synchronisatie. Veel oude analoge apparaten gebruiken het analoge DIN sync. Via MIDI kan synchronisatie gebeuren via MIDI clock en MIDI time code. Beide protocollen bevatten een signaal voor start/stop, die aangeeft wanneer een muziekstuk gestart wordt, en dus wanneer de maat begint. Dit signaal kan bevoorbeeld een sequencer instarten en weer uitzetten. Daarnaast wordt een aantal keer per maat (meestal een paar keer per kwartnoot) een extra signaal verstuurd, om het tempo van de muziek aan te geven. Door het tijdsinterval tussen twee van deze signalen te meten, weet een apparaat wat het tempo van de muziek is.

Zie ook