SynthWiki:Artikel schrijven of wijzigen

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
SynthWiki Help
richtlijnen
Beginners
Artikel schrijven of wijzigen
Beginnetjes
Referenties en externe links
Privacy policy
Uitgelicht
bewerkingen
Afbeeldingen
Geluidsfragmenten
Sjablonen
Tekstopmaak

Het is voor iedereen vrij om op de SynthWiki artikelen te schrijven of wijzigen. Bij het opstellen van een artikel horen wel een aantal regels, om alles overzichtelijk en samenhangend te houden. Hieronder volgt een korte richtlijn hiervoor.

Artikel beginnen of wijzigen

Artikel opstarten

Een nieuw artikel kan opgestart worden door een rode link aan te klikken in een bestaand artikel, of door de titel van het nieuw te schrijven artikel achter de URL van de Wiki te plaatsen. Bijvoorbeeld: http://synthwiki.nl/index.php/(Nieuw artikel), waarbij op de plaats van "(nieuw artikel)" de titel van het te maken artikel komt. Denk er hierbij om dat de titel van het artikel hoofdletter gevoelig is. Als het nieuwe artikel over een bepaald apparaat gaat, dan moet de volledige naam van het apparaat gegeven worden, inclusief de naam van de fabrikant. De titel van een artikel over de TB-303 van Roland moet dus zijn: "Roland_TB-303", en niet simpelweg "303" of "TB303".

Artikel wijzigen

Mocht je een wijziging in een reeds bestaand artikel aan willen brengen, dan kan dat via de link "edit" die je bovenaan iedere pagina vindt. Kleine wijzigingen, zoals het aanpassen van opmaak of het verbeteren van spel- of stijlfouten kun je aanmerken als "minor-edits" door de optie "dit is een kleine wijziging" aan te vinken.

discussiëren over de juistheid van een artikel

Als je twijfelt over de informatie die je wilt toevoegen, of over de informatie die reeds in het artikel staat, dan kun je dit met andere Wiki gebruikers overleggen op de discussiepagina's. Ieder artikel heeft zijn eigen discussiepagina, die je bovenaan het artikel vindt onder de link "discussion". Op de discussiepagina's gelden dezelfde opmaakregels als in gewone artikels op de wiki. Onderteken je opmerkingen op de discussiepagina's met de syntax ~~~ (alleen je naam) of ~~~~ (je naam plus datum en tijd). De discussiepagina's zijn niet bedoelt voor vragen over het apparaat zelf of technische ondersteuning.

Artikel vindbaar maken

Een artikel kan pas nuttig worden als het ook door andere gebruikers kan worden gevonden. Een artikel kan sowieso altijd gevonden worden via de zoekfunctie die links op iedere pagina vindt. Standaard kan een artikel alleen gevonden worden als de complete titel van een artikel invuld wordt. Er zijn verschillende manieren om een artikel beter vindbaar te maken.

Redirect

Met een redirect kun je er voor zorgen dat meerdere zoektermen naar hetzelfde artikel verwijzen. Bijvoorbeeld, voor het artikel Roland TB-303 is het wenselijk dat deze ook gevonden wordt op de zoektermen "303", "TB-303" en "TB303". Hiervoor kun je een redirectpagina aanmaken. Maak hiervoor een nieuw artikel aan, met als titel de zoekterm die naar het bestaande artikel moet verwijzen. In dit geval dus "303". In dit nieuwe artikel plaats je vervolgens deze syntax:

#Redirect:[[Roland_TB-303]]

De zoekterm "303" verwijst nu automatisch naar het artikel Roland TB-303.

Verwijspagina

Soms kan een eenvoudige zoekterm naar meerdere artikelen verwijzen. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere apparaten met het nummer "303" in hun naam. Hiervoor kun je een verwijspagina aanmaken met daarop verwijzingen naar alle apparaten met "303", zoals in dit geval 303 (verwijspagina).

Referenties en sjablonen

Een artikel kan ook bereikt worden door een link in een ander artikel. Dit heet een referentie. In de toolbox, die je op iedere pagina aan de linkerkant vindt, kun je via de link "Referentie" zien welke artikelen naar het huidige artikel refereren. Je kan artikels ook toevoegen aan een sjabloon. Bijvoorbeeld het Sjabloon:Clavia bevat links naar alle apparatuur die door Clavia gemaakt is. Staat hier een artikel nog niet tussen, dan kun je een link aan dit sjabloon toevoegen.

Categorieën

Door een artikel aan een categorie toe te voegen, kan een artikel ook beter gevonden worden. Bovendien kun je op die manier gedeeltelijk laten blijken om wat voor soort artikel het gaat. Een artikel kan bij verschillende categorieën tegelijk worden ingedeeld. Zo hoor de TB-303 bij de categorieën Synthesizers, Analoge synthesizers, Monofone synthesizers, Subtractieve synthesizers en Roland. Indelen bij een categorie gaat heel eenvoudig, door de syntax [[Categorie:(naam categorie)]] toe te voegen onderaan een artikel.

Inhoud en taal

De Synthforum Wiki kan het best beschouwd worden als een online encyclopedie voor informatie over synthesizers. Dit betekent dat (de inhoud van) alle artikels een neutraal en informatief karakter hebben. Meningen, discussies en vragen vallen hier niet binnen, en horen dus ook niet op de Wiki. Hiervoor kun je op Synthforum terecht. Alle artikelen moeten worden opgesteld in duidelijk en begrijpelijk Nederlands. Gebruik van enig andere taal is niet toegestaan. Uitzonderingen hierop zijn letterlijke citaten, waarbij gebruik van de orignele taal een duidelijke toevoegende waarde heeft. Het plaatsen van een vertaling van het citaat verdient hierbij de voorkeur.

Auteursrechten

Alle inhoud die je toevoegt aan de Wiki moet vrij zijn van enige vorm van copyright of auteursrechten. Door teksten of afbeeldingen toe te voegen aan de Wiki sta je toe dat andere gebruikers jou toevoegingen wijzigen, verwijderen, of elders gebruiken. Mocht je dit niet willen, voeg dan niets toe aan de Wiki. Zie ook SynthWiki:Privacy_policy.

Zie ook

SynthWiki:Referenties en externe links