SynthWiki:Sjablonen

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
SynthWiki Help
richtlijnen
Beginners
Artikel schrijven of wijzigen
Beginnetjes
Referenties en externe links
Privacy policy
Uitgelicht
bewerkingen
Afbeeldingen
Geluidsfragmenten
Sjablonen
Tekstopmaak

Een sjabloon bevat tekst en/of tabellen die in meerdere artikelen terugkomen. Door deze tekst in een sjabloon te plaatsen, kunnen snel meerdere artikelen tegelijk aangepast worden, en hebben deze artikelen een (gedeeltelijk) uniforme opmaak. Hieronder volgt een korte instructie voor het gebruik van sjablonen op de Synthforum Wiki. Voor een meer uitgebreide uitleg, zie de Wikipedia Helppagina's. Nog een opmerking vooraf: de wiki van synthforum herkent ook de Engelse syntax voor Wiki's. In plaats van sjabloon, kun je dus ook template gebruiken.

Sjabloon aanmaken, bewerken en toepassen

Het aanmaken en bewerken van een sjabloon gaat net zoals bij gewone artikelen. Voor het bewerken van de Sjabloon:Clavia typ je dus http://wiki.synthforum.nl/wiki/Sjabloon:Clavia in de adresbalk van je browser. Voor de opmaak van een sjabloon gelden dezelfde regels als voor artikelen (zie Synthwiki:Tekstopmaak). Om een sjabloon toe te voegen aan een artikel, plaats je de naam van de sjabloon tussen dubbele accolades, dus bijvoorbeeld {{Clavia}}.

Sjabloon met parameters

Eenvoudige sjablonen, zoals bijvoorbeeld Sjabloon:Clavia, bevat in alle artikelen precies dezelfde tekst en opmaak. Andere sjablonen zorgen er voor dat je in vergelijkbare artikelen informatie in dezelfde opmaak weer kan geven. Een goed voorbeeld hiervan is Sjabloon:Synthesizer_specificatie, waarin de technische eigenschappen van een synthesizer kort worden samengevat. Dit sjabloon werkt met parameters, waardoor je in ieder artikel de inhoud van de tabel kan aanpassen. Hieronder wordt kort uitgelegd hoe deze parameters gemaakt en gewijzigd kunnen worden.

Voorbeeld

We nemen de sjabloon Sjabloon:Synth met als inhoud:

De {{{synthesizer}}} van {{{fabrikant}}} heeft {{{filter|geen filter}}}.

De sjabloon kan nu als volgt worden toegepast:

syntax resultaat in artikel
{{Synth|synthesizer=TB-303|fabrikant=Roland|fiter=een lowpass filter}} De TB-303 van Roland heeft een lowpass filter.
{{Synth|synthesizer=DX7|fabrikant=Yamaha}} De DX7 van Yamaha heeft geen filter.


zie ook