Synthese

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Binnen de audiotechnologie is synthese de kunstmatige manier van het opwekken en vormgeven van geluid. Het is de tegenhanger van sampling waarbij bestaande geluidsfragmenten opgenomen en bewerkt worden, en vormt de basis van de werking van een synthesizer. In de loop der tijd zijn er verschillende vormen van synthese ontwikkeld. De scheidingslijn tussen de verschillende vormen is niet altijd even duidelijk en vaak worden combinaties van verschillende synthesemodellen aangeboden op één apparaat.

Synthesemodellen

Het eerste synthesemodel dat op grote schaal werd toegepast, is subtractieve synthese. Hierbij wordt een complex audiosignaal met veel boventonen opgewekt, waar vervolgens frequentiegebieden uit worden gefilterd. Deze vorm van synthese werd voor het eerst toegepast op modulaire synthesizers zoals de Buchla 100 en is tot op heden het meest populaire model, temeer ook daar het een van de makkelijkst hanteerbare vormen is. Het tegenovergestelde van subtractieve synthese is additieve synthese, waarbij sinus golfvormen worden gestapeld om gezamelijk een complex audiosignaal te vormen. Hier worden dus boventonen toegevoegd in plaats van weggefilterd. Begin jaren '80 zorgden de DX-synthesizers van Yamaha voor de opkomst van de FM synthese. In dit model moduleren verschillende operators elkaars frequentie, waardoor zeer complexe en (voor die tijd) vernieuwende geluiden gemaakt kunnen worden. Een vierde veelgebruikt model is wavetable synthese, waarbij een oscillator door een reeks verschillende golfvormen (een wavetable is een verzameling van verschillende golfvormen) heenbladert. Deze vorm van synthese is met name geschikt voor het maken van evoluerende geluiden.


Links

  • Synth secrets Overzicht van Sound on Sound artikelen, met tips voor verschillen synthese modellen


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie