System Exclusive

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf System exclusive)
Ga naar: navigatie, zoeken

System Exclusive (vaak afgekort als SysEx) is een niet-gestandaardiseerd communicatieprotocol binnen het MIDI protocol, waarmee synthesizers, samplers of andere elektronische apparaten (Bijvoorbeeld FX) kunnen communiceren met andere apparatuur (Bijv. Pc, controller). SysEx maakt het mogelijk om hele patches en zelfs samples op te slaan in, bijvoorbeeld, een sequencer. Door deze SysEx berichten vervolgens naar een synthesizer te sturen, wordt de patch automatisch ingesteld. Sysex is de enige manier waarop een apparaat data van een andere apparaat kan opvragen, waarna dit andere apparaat antwoord geeft. Alle andere communicatie is strikt op basis van alleen verzenden.

Protocol

System Exclusive is een formaat dat zich aan enkele vaste afspraken houdt, maar verder door elke fabrikant anders kan ingevuld worden. Ook zijn er verschillende modellen. Zodoende is het een vrij complexe materie en is er geen garantie dat als je het sysex-protocol van één bepaalde producent of zelfs één specifiek apparaat onder de knie hebt, dit ook op dezelfde wijze kan toegepast worden op een ander.

De notatie ervan gebeurt doorgaans in het hexadecimaal. Een sysex boodschap begint altijd met het getal "F0h", waarbij 'h' aanduidt dat dit getal hexadecimaal is, en eindigt altijd met het getal "F7h". Na de initiële data die aantoont dat de verzonden data van het sysex-type is komt het identificatienummer van de producent. Dit wordt officiëel toegekend door de MIDI Manufacturers Association. Zo krijgt Roland het identificatienummer "41h" mee, en Access het nummer "00h 20h 33h" mee.
Het Device ID wordt gebruikt om specifieke (soorten) apparaten te identificeren. Apparaten die niet voldoen aan het verzonden ID nummer, negeren de ontvangen sysex. Apparaten met het juiste ID reageren wel. Zo luisteren twee D-50's allebei naar dezelfde sysex boodschappen. Het is vaak mogelijk het ID nummer te wijzigen om er voor te zorgen dat slechts één van twee identieke apparaten reageert op verzonden sysexboodschappen, indien een situatie hierom vraagt.
Bij het verzenden van <device ID> = 7F reageren alle devices. Wat er tussen het identificatienummer en de einddata gebeurt wordt volledig bepaald door de fabrikant.

Gebruik

SysEx wordt op verschillende manieren gebruikt. Sommige synthesizers, bijvoorbeeld de Yamaha DX7, gebruiken SysEx ter vervanging van control changes, bijvoorbeeld wanneer deze meer dat 128 parameters heeft. SysEx wordt ook gebruikt voor bulk dumps, waarmee patches uit het geheugen via MIDI kunnen worden verstuurd.

Versturen

Voor het versturen van SysEx kan een programma zoals MIDI-OX gebruikt worden, in combinatie met een MIDI-interface.

Links

www.MIDI.org Lijst met de officiële toewijzingen van sysex ID's

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.


MIDI
Algemeen: MIDI - MIDI Manufacturers Association - Standard MIDI File
Standards: GM - GS - XG
Onderdelen: Active sensing - Control Change - Clock - note - Program Change - System Exclusive - Time Code