Roland TR-909

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf TR-909)
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant: Roland
Type: TR-909
Ontwerper: Tadao Kikumoto
Productiejaren: 1984 - 1985
Aantal geproduceerd: 10.000
Marktwaarde: € 2250 - € 3200
Accessoires: RAM cartridge (M-64C)
Eigenschappen
Synthese: analoog subtractief, samples
Sequencer: 16 stepbuttons voor 10 klanken, 16 stepbuttons voor toon step 1 = C2 tot step 16 = D#4
Tempo: ... BPM
Effecten: accent
Specificaties
Polyfonie: 10 drumklanken
(te kiezen uit 11 drumgeluiden)
Aansturing: MIDI (in/2x out) alleen bij upgade chip van versie 1 naar 4 werkt de tweede midi anders crash!!!
Outputs: Tape Save/Sync Out,
Trig out (Rim shot: +14V)
20ms pulse, L/R Mix, 10x Individual Out
Inputs: Tape Load/Sync in (gecombineerd),
Start/Stop, DIN-Sync
Geheugenplaatsen: 48 patterns x 2 banks,
4 tracks van max. 896 measures x 2 banks
Afmetingen (BxDxH) 48,6 cm x 30,0 cm x
10,5 cm
Stroomverbruik: ??? Watt
Gewicht: 4,5 kilogram


De TR-909 van Roland is een populaire drummachine die door Roland in 1984 geïntroduceerd werd en sindsdien in ontelbare elektronische muziekproducties is gebruikt (variërend van hiphop, ambient tot hardcore-techno).

Drumklanken

De Roland TR-909 bezit 11 drumklanken waarbij sommige geluiden analoog opgewekt worden (Bass Drum, Snare Drum, Toms, Rim Shot, Hand Clap) en andere 6-bit samples zijn. De geluiden zijn individueel in volume af
Roland TR-909.jpg
te stellen en bij sommige drumklanken kunnen ook enkele parameters gewijzigd worden. Hieronder staat een overzicht van de verschillende drumklanken (met te wijzigen klankparameters tussen haakjes):
 1. Bass Drum (Level, Tune, Decay, Attack)
 2. Snare Drum (Level, Tune, Tone, Snappy)
 3. Low Tom (Level, Tune, Decay)
 4. Mid Tom (Level, Tune, Decay)
 5. Hi Tom (Level, Tune, Decay)
 6. Rim Shot (Level)
 7. Hand Clap (Level)
 8. Closed Hi-Hat (Level, Decay)
 9. Open Hi-Hat (Level, Decay)
 10. Crash Cymbal (Level, Tune)
 11. Ride Cymbal (Level, Tune)

Bass Drum

De bassdrum van de TR-909 is zeer herkenbaar en geldt als een van dé basisklanken van de technomuziek (en vele aanverwante genres). De klank valt te omschrijven als 'punchy' met een vrij zware 'body', waardoor deze een goede solide ritmische basis kan vormen (die met name belangrijk is binnen de technomuziek). De TR-909 bassdrum laat zich ook goed oversturen en is hierdoor met name binnen de gabbermuziek een must. De bassdrum wordt analoog opgewekt en bestaat uit twee losse geluidsonderdelen die samengevoegd worden. Pulse en noise worden gebruikt voor het vormen van de attack van de bassdrum, terwijl een VCO de basis voor de body van de klank vormt.

Parameters

Met Tune kan de hoeveelheid pitchmodulatie van de VCO worden afgesteld en regelt men in feite de hoeveelheid punch van de bassdrum. Level wordt gebruikt om het volume van de klank af te stellen. De Attack-knop bepaalt het volume van de pulse/noise van de klank. De Decay regelt de lengte van de bassdrum.

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Bass Drum: Audiofragment van de TR-909 Bass Drum, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, Tune, Decay, Attack.

Snare Drum

...

Parameters

...

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Snare Drum: Audiofragment van de TR-909 Snare Drum, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, Tune, Snappy, Tone.

Toms

De drie Toms, Low, Mid en Hi, worden allen op dezelfde manier opgewekt middels...

Parameters

...

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Mid Tom: Audiofragment van de TR-909 Mid Tom, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, Tune, Decay, Tune (nogmaals met verlengde Decay).

Rim Shot

...

Parameters

...

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Rim Shot: Audiofragment van de TR-909 Rim Shot, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, filter.

NB: Het filter is niet te bedienen op een standaard TR-909. Het betreft in dit geval een gemodificeerd exemplaar en dient om de klankvorming van de Rim Shot te laten horen.

Hand Clap

De handclap wordt op ongeveer dezelfde analoge wijze gegenereerd als die van de Roland TR-808. De basis van de klank is gefilterde white noise (middels een bandpass filter), welke opgesplitst wordt in twee verschillende delen die beide door een andere VCA gaan. Het ene deel zorgt voor de clap-achtige klank, terwijl het andere deel de reverb-achtige achtergrondklank produceert.

Parameters

De enige te gebruiken parameter is Level, waarmee het volume van de klank wordt geregeld.

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Hand Clap: Audiofragment van de TR-909 Hand Clap, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, attack, filter.

NB: Attack en filter zijn niet te bedienen op een standaard TR-909. Het betreft in dit geval een gemodificeerd exemplaar en dient om de klankvorming van de Hand Clap te laten horen.

Closed / Open Hi-Hat

...

Parameters

...

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Closed Hi Hat: Audiofragment van de TR-909 Closed Hi Hat, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, CH Decay.
Geluidsfragment.jpg Open Hi Hat: Audiofragment van de TR-909 Open Hi Hat, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, OH Decay.

Crash Cymbal / Ride Cymbal

...

Parameters

Voor de Crash Cymbal zijn te bedienen Level (volume) en Crash Tune (hoogte van de Crash-sample). Bij de Ride Cymbal kan men Level (volume) en Ride Tune (hoogte van de Ride) afstellen.

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Crash Cymbal: Audiofragment van de TR-909 Crash Cymbal, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, Crash Tune.
Geluidsfragment.jpg Ride Cymbal: Audiofragment van de TR-909 Ride Cymbal, waarbij de klankparameters in de volgende volgorde worden bediend: Level, Ride Tune.

Sequencer

...

Shuffle

De Shuffle-optie biedt de mogelijkheid om de patterns van een zekere hoeveelheid swing te voorzien, om zodoende de timing niet enkel in regelmatige zestiende noten te verdelen. De TR-909 biedt vier verschillende shuffle-standen.

Geluidsfragment

Geluidsfragment.jpg Shuffle 1-4: Audiofragment van een pattern uit de TR-909, welke om de twee 4/4 maten een andere shuffle-stand laat horen.

Flam

Synchronisatie

 • MIDI
 • Tape
 • Din-Sync

Alternatieven

Bronvermelding

Links


Roland
algemeen: Roland - Ikutaro Kakehashi
producten: Synthesizers - Drumcomputers, Workstations, MC - Effecten - Overig
MC: 09 - 4 - 50 - 80 - 202 - 300 - 303 - 307 - 500 - 505 - 808 - 909
TR: 33 - 55 - 66 - 77 - 330 - 505 - 606 - 626 - 707 - 727 - 808 - 909
CompuRhythm: CR-68 - CR-78 - CR-80 - CR-5000 - CR-8000
XP: 10 - 50 - 60 - 80
diversen: Fantom - R8 - R8M - RS - MV-8000 - JSQ-60