Toetsenbord

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Voor het instrument, zie arranger keyboard

Het toetsenbord (ook wel keyboard of klavier genoemd) van een synthesizer is vaak de hoofdkeuze om de geluidsmodules mee aan te sturen. Dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn bewijzen apparaten zoals de Buchla-synthesizers en de Haaken Continuum. Toetsenborden zijn er in vele soorten en maten.

Types

Chicklet-toetsenbord

Dit zijn rubberen knopjes, genoemd naar kauwgum die dezelfde vorm had. Deze tref je aan op onder andere de Roland MC-202, Casio VL-Tone en Yamaha QY-70. De term "chicklet" wordt ook gebruikt voor oudere computers met een dergelijk toetsenbord, zoals de Sinclair Spectrum.

Drukknoppen

Op de Yamaha RM1x dienen de witte drukknopen als klavier, maar worden ook gebruikt voor het bedienen van de sequencer.
Apparaten zoals de MC-303 en de RM1x combineren de knoppen van een 16-stappen sequencer met die van een toetsenbord. Dit gebruik stamt al uit de periode van de TB-303 waar de drukknoppen op een klein toetsenbordje gerangschikt waren, zodat ze een dubbele functie hadden; namelijk die van het aangeven van de te spelen noot en het aanpassen van de melodielijn.

Micro-keys

Dit type toetsen is te vinden op de kleinere Casio-synthesizers zoals de SA-1.

Mini-keys

Dit zijn kleine toetsen die je terugvindt op de meeste Yamaha PSS-keyboards en op de MicroKorg.

Full-size keys (synth action)

Dit zijn reguliere toetsen die bij de meeste synthesizers toegepast worden. Soms zit hier ook nog verschil in lengte en breedte; de toetsen van de Alesis Ion zijn bijvoorbeeld kleiner dan die van een Yamaha DX-7.

(Semi-)gewogen / toetsen

Deze toetsen zijn bijzonder omdat ze in tegenstelling tot de eerder genoemde types vaak een rechte voorkant hebben (zgn. waterfall) en een extra gewicht (vandaar de aanduiding gewogen of weighted) zodat de aanslag meer op die van een piano lijkt.

Semi-gewogen duidt op toetsenborden die vaak niet van het waterfall-type zijn maar wel een gewicht bevatten, wat het karakter van de aanslag verandert (deze wordt minder "springerig"). Het gewicht is vaak een metalen plaatje wat onder de toets is geplakt of geschoven.

Grootte

De Roland Jupiter-8 heeft een klavier met 61 toetsen.
Het toetsenbord van een synthesizer of controller is beschikbaar in verschillende formaten. Populaire formaten zijn:

Minder vaak voorkomende formaten zijn:

  • 32 toetsen (Roland PCR-300)
  • 37 toetsen (Novation Remote 37SL)
  • 54 toetsen (Rhodes 54)
  • 73 toetsen (Rhodes 73, Nord Electro 73)
  • Meer dan 88 toetsen (enkele Bösendorfer piano's met 92 of 97 toetsen)

De keuze voor 25, 49 of 61 toetsen is duidelijk - dit is een veelvoud van het aantal toetsen van C tot B (12) plus de hoogste C. De keuze voor 44 toetsen is gebaseerd op het aantal noten dat een gitaar kan spelen. 76 en 88 zijn afgeleid van een piano.

Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module