Module

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf U)
Ga naar: navigatie, zoeken
De Oberheim Matrix 1000 is een synthesizer in een 1U rackmodule.
Met de term module kan bij muziekapparatuur een aantal dingen bedoeld worden. Het kan verwijzen naar een los element van een modulaire synthesizer, een synthesizer of effectprocessor dat in een rack kan worden gemonteerd of een desktop synthesizer.

Rackunit

Rackunit.png
Een (rack)module is de benaming voor een apparaat (bijvoorbeeld een effectprocessor, synthesizer of sampler) dat in een rack gemonteerd kan worden. De breedte is 19" (of de helft daarvan) en de hoogte wordt aangegeven in units. Een unit, vaak ook afgekort als U , RU ("rack unit") of HE (voor hoogte-eenheid) is een maat die gehanteerd wordt voor 19" rack-apparatuur. 1 unit is gelijk aan 44.45 mm (1.75"). Deze maat wordt naast muziekapparatuur ook voor andere apparaten gebruikt, bijvoorbeeld in de IT wereld. Studiomeubilair bevat vaak een uitsparing waarin rackapparatuur in gemonteerd kunnen worden. Rack-apparatuur die op het podium gebruikt wordt, kan in flightcases gemonteerd worden die ook deze maat aanhouden. Rackmeubels zorgen er ook voor dat bij elkaar horende apparatuur (bijvoorbeeld effecten) in 1 enkel blok bij elkaar gezet kunnen worden zodat alles onder handbereik is.Het is ook mogelijk zelf een rack te bouwen; de strips zijn op maat verkrijgbaar bij de vakhandel. Voor synthesizers wordt de term module gebruikt voor alle synthesizers zonder klavier, dus ook desktop modellen.

Gebruik

Synthesizer rackmodules zijn populair geworden na de uitvinding van MIDI. Door het normaliter bij de synthesizer behorende toetsenbord er af te halen en het bedieningspaneel in te krimpen kon een goedkopere versie van dezelfde synthesizer gemaakt worden. Dit hield echter wel vaak in dat het bedieningsgemak van het apparaat achteruit ging. Niet alle knoppen waren aanwezig en vaak staat rack-apparatuur niet op een ergonomische manier opgesteld. Daarom werd er soms een programmer meegeleverd die het werk makkelijker moest maken. Een voorbeeld hiervan is de Roland MKS-80. De Akai S6000 en Z8 samplers hebben een afneembaar front om het bedieningsgemak te vergroten. Samplers worden vaak als modules geproduceerd; de externe apparatuur (zoals een CD-ROM drive of SCSI harddisk) was bij een toetsenversie niet praktisch. Effecten voor studiogebruik zijn vrijwel altijd in rackformaat uitgevoerd, mixers hebben vaak rackoren als accessoires en er zijn ook specifieke rackmixers.

Desktop module

Waldorf Blofeld desktop module
Bij synthesizers wordt de term module ook gebruikt om tabletop of desktop modellen aan te duiden. Dit zijn synthesizers zonder klavier met de bediening aan de bovenkant, die op een tafel geplaatst kunnen worden. Net als bij rackmodules kunnen desktop modules via MIDI of USB aangestuurd worden.

Modulaire synthesizer

MFB modular filter module.
voor uitgebreide beschrijving zie modulaire synthesizer.


Bij een modulaire synthesizer wordt de term module gebruikt om een losstaand element van de synthesizer. Iedere module is feitelijk een los apparaat dat zelfstandig kan functioneren. Zo zijn er aparte modules die als oscillator, LFO of filter functioneren. Met behulp van patchkabels kunnen de modules met elkaar verbonden worden, om zo gezamelijk een functionele synthesizer te vormen. Modules kunnen los worden aangeschaft, en vaak is het mogelijk om modules van verschillende fabrikanten door elkaar te gebruiken. De technische specificaties afmetingen van een module verschillen per fabrikant.

Zie ook


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module