Amplifier

Uit SynthWiki
(Doorverwezen vanaf VCA)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een amplifier (Nederlands: versterker) is een component waarmee het volume van een audiosignaal kan worden aangepast. Amplifiers worden gebruikt om het signaal op de juiste sterkte te brengen voor monitors. Daarnaast worden amplifiers in vrijwel ieder elektronisch muziekinstrument toegepast, zoals bijvoorbeeld mixers, compressors, synthesizers en effectapparatuur. Een amplifier is meestal de laatste stap in het signaalpad van een synthesizer, waar het outputvolume van het geluid wordt bepaald. In de meeste gevallen wordt het volume gereguleerd door een envelope. In synthesizers met een stereo-output kan in de amplifier ook de panning worden ingesteld. Veel amplifiers bieden de mogelijkheid tot modulatie van het outputvolume en panning door bijvoorbeeld een LFO.

Benaming

Vaak worden amplfiers VCA genoemd, wat staat voor Voltage Controlled Amplifier. De term komt van analoge synthesizers, waar amplifiers met een voltage signaal wordt aangestuurd. De term wordt soms ook foutief op digitale aparatuur toegepast. Aangezien wijzigingen in volume volledig digitaal worden uitgevoerd, komt hier in zijn geheel geen voltage control aan te pas. De term VCA wordt hier waarschijnlijk enkel voor de sier of voor de herkenbaarheid gebruikt. Sporadisch wordt ook de term DCA (digitaal controlled amplifier) gebruikt.

Preamplifier

Een preamplifier (vaak afgekort tot preamp) wordt gebruikt om een relatief zwak signaal te versterken voordat het verder bewerkt wordt. Een preamp is noodzakelijk bij microfoons, die een zeer zwak uitgangssignaal geven. Veel mixers en audio interfaces zijn uitgerust met microfoonpreamps. Ook worden er losse microfoonpreamps gemaakt, die in veel gevallen van een hogere kwaliteit zijn dan de standaard preamps in een mixer. Ook stelt het de gebruiker in staat om de preamp te kiezen die het beste bij de microfoon past, om zo de gewenste klankkleur te krijgen. Enkele bekende preamplifier fabrikanten zijn Focusrite, Universal Audio en Presonus. Preamps worden soms ook gemaakt in combinatie met een compressor en equalizer. Dit wordt ook wel een channelstrip genoemd.

Zie ook


Synthese
Type Additief - FM - Granulair - Linear Arithmetic - Phase Distortion - Physical Modelling - Spectrum Dynamics - Subtractief - Resynthesis - Transwave - Wavetable - Vector
Componenten Oscillator - Operator - LFO - Filter - Envelope - Amplifier - Stepsequencer
Golfvormen Sinus - Triangle - Saw - Pulse - saw-triangle - Sample&Hold - Noise
Overig algoritme - Crossmodulatie - Pulse width modulation - Oscillator sync - keytrack - Ringmodulatie - Modulatie


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module