Vocoder

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Een vocoder (samentrekking van voice en encoder) is een veel gebruikt effect, met twee audio-inputs. Hierin wordt het audiospectrum van de eerste input ge-analyseerd, en vervolgens toegepast op het signaal van de twee input. Een vocoder wordt vaak gebruikt om stem of zang te bewerken, om een 'robotachtig' effect te verkrijgen.

Werking

Een vocoder heeft twee signalen nodig - een carrier en een modulator. De carrier is vaak een synthesizer met een of meerdere zaagtandgolven als basis, de modulator is vaak de menselijke stem - maar dit kan bijvoorbeeld ook een drumloop zijn.

De vocoder splitst het binnenkomende signaal op en gebruikt vervolgens een aantal bandpassfilters (bands) om het signaal weer opnieuw op te bouwen.

Uitvoeringen

Vocoders zijn verkrijgbaar als op zichzelf staande modules (zoals de Roland SVC-350), synthesizers (Roland VP-330), of zijn als effect te gebruiken op een aantal virtueel-analoge synthesizers (zoals de Access Virus, de Waldorf Q en nog een aantal anderen.

Tips

Vocoders zijn soms "verstaanbaar", soms juist niet; dit ligt deels aan het karakter van de vocoder zelf, deels aan het binnenkomende signaal.

Carrier

Als carrier is het aan te raden een harmonisch rijke golfvorm te gebruiken zoals een zaagtand of blokgolf. Om de vocoder wat "wolliger" te laten klinken is een chorus over de carrier of een unison effect met tegenover elkaar onstemde golfvormen geschikt.

Modulator

De op zichzelf staande vocoders "conditioneren" het binnenkomende signaal vaak door het al te filteren met een equalizer - vervolgens zorgt een compressor voor een relatief constant volume. Door onnodige frequenties weg te gooien en de ruis in de spraak (sis-klanken) met een equalizer omhoog te halen wordt het uiteindelijke signaal vaak stukken beter verstaanbaar.

Dit artikel is een beginnetje. Je kan SynthWiki helpen met het uitbreiden van dit artikel.


Signaal processors
dynamiek compressor - expander - limiter - noise gate
effecten chorus - delay - digitizer - distortion - flanger - phaser - pitch-shifter - octaver - reverb - tremolo - vibrato
overig crossover - de-esser - enhancer - equalizer - exciter - filter - vocoder