Waldorf Attack

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Screenshot van de Attack
De Attack is een drum-synthesizer plugin van Waldorf. Deze plugin kan op zowel Macintosh als PC gebruikt worden, in VST en AU formaat. In iets aangepaste vorm is de Attack ook in hardware rackmodule uitgebracht onder de naam de Waldorf Rackattack. Daarnaast is de Attack opgenomen in de Waldorf Edition VST bundel van Waldorf. Ieder drumgeluid in de Attack wordt opgebouwd met behulp van subtractieve synthese, met in totaal 24 parts. 12 parts zijn monofoon en speciaal voor drumgeluiden, en de overige 12 parts kunnen met behulp van een klavier gebruikt worden voor melodielijnen.

Synthese

Oscillators

Screenshot van oscillator 1. De tweee oscillator is op de FM opties na identiek.
Per geluid zijn twee oscillators beschikbaar, met sinus, triangle, saw, square, noise en random golfvormen. Ook zijn er drie samples beschikbaar, voor closed en opened hihat, en crash. Opvallend bij beide oscillators is het grote bereik van 20 oktaven: van C-11 tot E+10. De pitch van de oscillators kan ook (positief en negatief) gemoduleerd worden door een van de twee envelopes en door velocity. Daarnaast kan oscillator 2 FM toepassen op oscillator 1. De FM amount kan handmatig worden ingesteld, en via een van de envelopes en velocity.

Mixer

In de mixer worden de signalen van oscillator 1 en 2 gemixt. Het volume van oscillator twee kan gemoduleerd worden door de envelopes en velocity. Daarnaast kan in de mixer ring modulatie worden toegepast, waarbij oscillator 2 oscillator 1 moduleert. Tenslotte bevind zich in de mixer ook een crack modulator. Dit is feitelijk een snelle LFO met saw golfvorm, die het output volume van de mixer moduleert. Crack modulation is erg geschikt voor het maken van bijvoorbeeld claps. Van de crack modulator kan de LFO snelheid en de lengte van modulatie worden ingesteld.

Filter

Waldorf Attack mixer filter.jpg
Na de mixer gaat het geluid door een uitgebreide multimode filter, waarin gekozen kan worden tussen zes filtertypes. Ten eerste de standaard voorkomende types lowpass, highpass, bandpass en notch zijn ook twee equalizer-types aanwezig, die allen een slope van 12 dB/o hebben, met resonantie. Naast deze filtertypes kan ook gekozen worden voor een bell shape of shelf equalizer (EQ). Bij deze laatste kan met behulp van de resonantieknop het frequentiebereik gekozen worden. Bij resonantiewaarden lager dan 50 is het een Lo-shelf, en bij waardes hoger dan 50 een high-shelf EQ. De cutoff van het filter kan gemoduleerd worden door de envelopes, velocity en door een LFO. Deze LFO heeft een triangle golfvorm, met een bereik van <0.01 Hz tot 1000 Hz. De LFO kan ook worden gesynchroseerd aan MIDI clock. Wanneer de LFO snelheid op 0 staat, schakelt de LFO over op Sample&Hold. In dit geval neemt de LFO bij iedere nootaanslag een willekeurige waarde aan, en houdt die gedurende de noot vast. Tenslotte heeft de filtersectie een overdrive om het geluid rauwer te maken. De overdrive heeft een maximale gain van 54 dB.

Amplifier

Waldorf Attack amplifier delay.jpg
In de amplifier wordt het output volume en panning van het geluid bepaald, en kan ook voor een van de zes stereo outputs gekozen worden. Het output volume wordt ook altijd aangestuurd door envelope 2. In de ampifier zijn ook drie XOR groups aanwezig, waarmee kan worden voorkomen dat sommige geluiden tegelijkertijd worden afgespeeld. Dit is bijvoorbeeld handig bij hihats. Wanneer open en closed hihat beide aan dezelfde XOR group is toegewezen, wordt de open hihat afgekapt zodra een volgende closed hihat wordt afgespeeld.

Delay

De Attack beschikt over twee delays, 1 voor output 1 en delay 2 voor output 2. Outputs 3-6 zijn dus altijd droog. De delaytijd kan vrij en via sync worden ingesteld, met een bereik van 0-2000 ms. De feedback stuurt de delay terug naar zijn eigen input, en de spread-optie verspreid de delay's over het stereo beeld, voor het verkrijgen van een ping-pong delay. De delaytijd kan ook worden gemoduleerd met een LFO. Hi en Lo cut halen respectievelijk hoge en lage frequenties uit de delay.

Envelopes

Waldorf Attack envelope.jpg
De envelopes van de Attack zijn in meerdere opzichten bijzonder te noemen. Deze zijn ongeveer vergelijkbaar met een Attack-Decay-Release (ADR) envelope, maar met een aantal extra opties. Het meest opvallende is de shape functie, waarmee de vorm van de decay fase kan worden ingesteld. Hierbij kan vloeiend worden overgegaan van exponentieel, lineair, inverse exponentieel naar sigmoïde. De release-fase van envelopes is optioneel: bij een waarde van 0 wordt deze volledig overgeslagen. Bij waardes boven 0 houdt de envelope een sustainfase aan zolang een toets wordt vastgehouden. De envelopes zijn erg snel en zeer precies in te stellen, wat ze erg geschikt maakt voor het maken van drumgeluiden.

Geluidsfragmenten

Geluidsfragment.jpg Blob Attack met synthgeluiden uit de Waldorf Blofeld.

Demo door Boele Gerkes en Stefan Trippler en Wolfram Franke van de Waldorf site onder Creative Commons licentie.

Systeemeisen

Systeemeisen
PC Mac
OS Windows 2000/XP OS X 10.3.9 of hoger
CPU PenIII/AMD Athlon 600 400 MHz G4 PowerPC
RAM 64 MB 128 MB
Harddrive - -
Overig VST host VST/AU host


alternatieven

links


Waldorf Producten
Waldorf.jpg
Algemeen: Waldorf | Wolfgang Düren | Axel Hartmann
Synthesizers: Blofeld | Blofeld Keyboard | Microwave | Microwave 2 | Microwave XT | Microwave XTk | Pulse | Pulse Plus | Micro-Q | Q | Stromberg | Wave | Zarenbourg
Overig: 4-Pole | AFB16 | EQ-27 |RackAttack | X-Pole
Software: Attack | D-Pole | Largo | PPG Wave 2.V | Edition