Waldorf Pulse

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Waldorf
Type Pulse
Ontwerper ...
Productiejaren 1996
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde €200 - €300
Accessoires
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 3 DCO
Filter 1 resonant lowpass filter (24 dB/o)
Envelope 2 keer ADSR
LFO 2
Arpeggiator ja
Sequencer geen
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal 1 part
Aansturing MIDI (in/out/thru)
Outputs 1 stereo
Inputs geen
Geheugenplaatsen 40 user
58 preset
Afmetingen BxDxH 48,3 cm x 8,9 cm x
8,3 cm
Stroomverbruik 6 Watt
Gewicht 2,7 kilogram
Hoogte 2 U
Waldorf Pulse logo.jpg
De Waldorf Pulse is een analoge monofone synthesizer in een 2U rackbehuizing. Het ontwerp van de Pulse is gebaseerd op de Minimoog en ook de klank van de Pulse is hiermee vergelijkbaar. In tegenstelling tot de originele Minimoog kunnen in de Pulse (40) userprograms worden opgeslagen. Omdat de Pulse geen klavier heeft, kan deze alleen afgespeeld worden via MIDI. De Pulse was een van de eerste synthesizers waarvan alle parameters MIDI Control Changes (CC) versturen en ontvangen.

Na de Pulse bracht Waldorf ook de Pulse Plus uit. Deze heeft naast MIDI ook CV/Gate aansluitingen, en heeft een audio-input voor het filter.

Synthese

Oscillators

De basis van de klankopwekking wordt gevormd door drie analoge oscillators, waarvan de tone en semitone onafhankelijk kunnen worden ingesteld. Oscillator 1 heeft drie golfvormen: saw, triangle en pulse met pulse width modulation (PWM). Oscillator 2 heeft naast deze golfvormen ook nog crossmodulation, waarbij de pulse golfvorm van deze oscillator gemoduleerd wordt met de pulse van oscillator drie. Bovendien kan oscillator 2 gesynct worden met de derde oscillator. Door de keytrack optie uit te zetten, kan de frequentie van oscillator 2 onafhankelijk van MIDI-nootinformatie worden ingesteld. Oscillator 3 heeft een saw, triangle en square golfvorm, zonder PWM. In de mixer kunnen alle drie de oscillators met elkaar worden gemixt en kan bovendien noise worden toegevoegd uit de noise oscillator. Bij hogere volumes ontstaat een lichte overdrive en gaan de verschillende oscillators elkaar beïnvloeden. Een hoog outputvolume van de mixer heeft tevens invloed op de cutoff frequentie van het filter.

Filter

Waldorf Pulse.jpg
De output van de mixer gaat rechtstreeks naar het filter van de Pulse. Dit is een 24 dB/o lowpass filter, gebaseerd op het Moog filter. Bij hoge resonantiewaardes gaat het filter in zelfoscillatie. Envelope 1 is standaard verbonden met de cutoff van het filter, en de invloed van de envelope kan handmatig en via velocity worden ingesteld. Daarnaast kan één van de vijftien modulatiebronnen gekozen worden om de cutoff te moduleren.

Amplifier

In de amplifier kan de output van het filter (handmatig en velocity-afhankelijk) versterkt worden. Envelope 2 is standaard aan het outputvolume verbonden. Bovendien kan in de amplifier de panning van de output worden ingesteld.

Envelopes

De Pulse bevat twee ADSR-envelopes. Envelope 1 is standaard verbonden met de cutoff frequentie van het filter, envelope 2 met het outputvolume van de amplifier. Daarnaast kunnen beide envelopes via de modulatiematrix met verschillende andere parameters verbonden worden. De envelopes kunnen op 4 manieren door MIDI-noten getriggerd worden. Er zijn twee 'single trigger' opties, waarbij alleen de eerste noot een envelope triggert. Met de twee 'retrigger' opties worden de envelopes gereset bij iedere inkomende noot.

LFO's

modulatiemogelijkheden
# bronnen doelen
0 off Pitch
1 LFO1 Osc1 Pitch
2 LFO1*Modw. Osc2 Pitch
3 LFO1*Aftert. Osc3 Pitch
4 LFO2 Pulsewidth1
5 LFO2*Env2 Pulsewidth2
6 Envelope 1 Osc1 level
7 Envelope 2 Osc2 level
8 Velocity Osc3 level
9 Keytrack Noise level
10 Pitch Follow Cutoff
11 Pitch Bend Resonance
12 Modwheel Volume
13 Aftertouch Panning
14 Breath Ctr. LFO1 Speed
15 Control X Mod1 Amount

De eerste LFO heeft 5 golfvormen: sine, triangle, saw, square en sample & hold. De triangle, saw en square kunnen aan MIDI-clock worden gesynchroniseerd. De LFO heeft een zeer groot frequentiebereik, van 0,0008 tot 261,6 Hz, wat overeenkomt met een C3 toonhoogte op een MIDI-keyboard. Wanneer de LFO snelheid op 0 staat, genereert de sample & hold een willekeurige waarde wanneer een nieuwe MIDI-noot ontvangen wordt, die vervolgens wordt vastgehouden. De snelheid van LFO 1 kan gemoduleerd worden via het modulatiematrix van de Pulse. Hierdoor kan de LFO gebruikt worden voor (eenvoudige) FM effecten. LFO 2 kan niet gesynchroniseerd worden aan MIDI-clock en heeft alleen een triangle golfvorm. Het frequentiebereik is gelijk aan LFO 1. Een instelbare delay-optie zorgt ervoor dat na de MIDI-noot de start van LFO 2 vertraagd wordt. Via de modulatiematrix kunnen beide LFO's aan verschillende parameters worden toegewezen.

Overig

Via de 4 slots van de modulatiematrix kunnen verschillende parameters gemoduleerd worden. Als modulatiebron kunnen de LFO's en envelopes gekozen worden, maar ook MIDI-data zoals velocitiy, pitchbend en aftertouch. Parameters die in de matrix gemoduleerd kunnen worden, zijn onder andere oscillator pitch, pulse width, oscillator volume, filter cutoff en amplifier panning. De Pulse beschikt tevens over een uitgebreide arpeggiator, die gesynchroniseerd kan worden aan MIDI-clock. Naast de bekende patronen zoals up, down en random heeft de arpeggiator een aantal voorgeprogrammerde patterns. Hiermee kunnen complexere arpeggio-lijnen gemaakt worden.

Geluidskarakter

De opbouw van de Pulse is grotendeels gebaseerd op de Minimoog, en dus is het karakter van de Pulse daar ook mee te vergelijken. Mede door het gebruik van DCO's klinkt de Pulse over het algemeen iets dunner. Het filter geeft een minder warm en diep effect dan een echte Moog, maar klinkt nogsteeds vol en muziekaal. De Pulse is uitermate geschikt voor Moog-achtige bassen en leads, en is door door de snelle LFO's, crossmodulation en uitgebreide modulatiemogelijkheden ook geschikt voor effecten en drumgeluiden.

Alternatieven

Links

tips & gebruikerservaringen

  • [1] Vervangen van potmeters & EPROM

Bronvermelding

Waldorf Pulse / Pulse Plus User's Manual


Waldorf Producten
Waldorf.jpg
Algemeen: Waldorf | Wolfgang Düren | Axel Hartmann
Synthesizers: Blofeld | Blofeld Keyboard | Microwave | Microwave 2 | Microwave XT | Microwave XTk | Pulse | Pulse Plus | Micro-Q | Q | Stromberg | Wave | Zarenbourg
Overig: 4-Pole | AFB16 | EQ-27 |RackAttack | X-Pole
Software: Attack | D-Pole | Largo | PPG Wave 2.V | Edition