X0XB0X

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Adafruit Industries
Type X0XB0X
Ontwerper Limor Fried
Productiejaren 2004 -
Aantal geproduceerd Niet te bepalen
Marktwaarde €300 (kit) - € 420 (afgewerkt)
Accessoires
Synthese Eigenschappen
Synthese subtractief
Oscillator 1 VCO (sawtooth of squarewave)
Filter 1 resonant lowpass filter (18 dB/o)
Envelope Decay
LFO geen
Arpeggiator geen
Sequencer Stepsequencer
Effecten geen
Specificaties
Polyfonie monofoon
Multitimbraal nee
Aansturing Sync 24, CV/Gate, MIDI, USB
Outputs 1 mono jack, 1 headphone jack
Inputs 1 mono jack IN
Geheugenplaatsen 64 Patterns, 128 Tracks
Afmetingen (B x D x H) x x cm
Stroomverbruik Watt
Gewicht kilogram
Keyboard toetsen, 1 octaven


De X0XB0X (spreek uit: 'Zoksboks') is een monofone analoge bas-synthesizer ontwikkeld door Adafruit Industries, een elektronicabedrijf opgericht door Limor Fried onder het pseudoniem Lady Ada.

Ontevreden met de bestaande clones van de beroemde Roland TB-303 bas synthesizer, besloot Fried in 2004 om zelf een TB-303 aan te kopen en deze beroemde synth via reverse engineering te recreëren. Niet alleen slaagde ze erin om de elektronica van de TB-303 exact na te maken, ze voegde ook een aantal moderne modificaties toe, zoals een MIDI interface en een USB aansluiting. Vervolgens bood ze de schema's aan op het internet onder de creative commons licentie en kregen geïnteresseerden de mogelijkheid om voor ca. €300 een kit aan te kopen met daarin alle benodigde onderdelen om zelf de X0XB0X in elkaar te steken.

Voor het eerst was er een TB-303 kloon beschikbaar die ook exact zo klonk als de beroemde Roland synth, maar dan voor een fractie van de prijs. De X0XB0X werd door Acidvoice.com uitgeroepen tot beste TB-303 kloon en experts zijn het erover eens dat een X0XB0X naast een TB-303 net zo klinkt als een andere TB-303. Het spreekt vanzelf dat beroemde producers meteen een exemplaar in huis haalden. Eén van de eerste X0XB0X bezitters was niemand minder dan technoproducer Richie Hawtin.

De respons was zo enorm dat Adafruit Industries vanaf 2005 verplicht werd om met een wachtlijst te werken. Het duurde echter niet lang eer ook andere bedrijven de X0XB0X ontwerpen van Adafruit Industries overnamen, waardoor de X0XB0X wijd en zijd verspreid raakte.

Synthesizer

De X0XB0X heeft dezelfde parameters als de TB-303:

  • Tuning
  • Cut Off Frequency
  • Resonance
  • Envelope Modulation
  • Decay
  • Accent

Links

Gebruikerservaringen