XLR

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
XLR.jpg
XLR, soms ook canon genoemd, is een veel gebruikt type connector om gebalanceerde audio signalen te versturen. Een XLR kabel bestaan uit 3 signalen, en heeft aan een kant een mannelijke aansluiting (pinnen), en aan de andere kant een vrouwelijke aansluiting. Hierdoor kunnen twee XLR kabels gemakkelijk met elkaar verbonden worden. XLR is de standaard aansluiting on stage, en op professionele audioapparatuur. Het overgrote gedeelte van de microfoons maakt ook gebruik van XLR.

Pin indeling

Een XLR aansluiting bestaat uit 3 pinnen. Pin 1 is de chassis ground, Pin 2 het audiosignaal en Pin 3 de antifase van het audiosignaal. Bij sommige apparaten zijn pin 2 en pin 3 verwisseld. Dit heeft te maken met een Europese en een Amerikaanse aansluitmethode en of de aansluiting voor laag niveau (bv. lijnsignaal) of hoog niveau (bv. speakeruitgang audioversterker)signalen wordt gebruikt. In schemavorm:

LAAG NIVEAU

  • Europees

Pin 1 = aarde
Pin 2 = +
Pin 3 = -

  • Amerikaans

Pin 1 = aarde
Pin 2 = -
Pin 3 = +

HOOG NIVEAU

  • Europees

Pin 1 = -
Pin 2 = +
Pin 3 = niet aangesloten

  • Amerikaans

Pin 1 = -
Pin 2 = niet aangesloten
Pin 3 = +

Overige toepassingen

Naast geluidstoepassingen wordt XLR ook toegepast voor andere typen signalen, zoals bijvoorbeeld DMX512, wat wordt gebruikt voor lichttafels. XLR wordt ook toegepast voor het AES/EBU protocol.

Zie ook


Hardware
Hardware amplifier - arranger keyboard - audio interface - controller - drummachine - groovebox - keytar - MIDI-interface - mixer - monitor - patchbay - programmer - sampler - recorder - sequencer - signaalprocessor - synthesizer
Communicatie CV/Gate - DCB - DIN-sync - Firewire - MIDI - mLan - SCSI - USB
audio analoog - ADAT - AES/EBU - S/PDIF
aansluitingen banana - D-sub - DIN - jack - RCA - TOSLINK - XLR
overig bediening - geheugen - klavier - module