Yamaha SY-85

Uit SynthWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene Informatie
Fabrikant Yamaha
Type SY-85
Ontwerper ...
Productiejaren 1990-19??
Aantal geproduceerd ...
Marktwaarde 300 tot 450 Euro
Accessoires SYEMB06 geheugen modules,
MCD64 RAM card,
Waveform cards
Synthese Eigenschappen
Synthese AWM2
Oscillator ...
Filter LPF met resonantie,
HPF, BPF, BEF
Envelope ADSR
LFO ...
Arpeggiator Nee
Sequencer 10 songs,

9 tracks, 20.000 events.

Effecten 90 serial/parallel
Specificaties
Polyfonie 30 stemmen
Multitimbraal ...
Aansturing MIDI, toetsenbord, sliders
Outputs 2 maal Stereo Outputs
Inputs geen
Geheugenplaatsen 256 Voices,
128 Performances,
10 songs,
100 rhythm patterns
Afmetingen (B x D x H) 102,4 x 36,7 x 11,9 cm
Stroomverbruik 20 Watt
Gewicht 14 kilogram
Keyboard 61 toetsen, ... octaven
bovenaanzicht van een Yamaha SY-85

De Yamaha SY-85 is een instrument dat goed pastte bij zijn tijd. Instrumenten met veel presets en een ingebouwde sequencers werden door de Korg M1 , de Yamaha SY-85 en later de GeneralMusic S2 gemeengoed. Deze music workstations hadden vaak ook nog eens een krachtige effectprocessor aan boord. Yamaha haakte op al deze trends in met de Yamaha_SY-77, de Yamaha_SY-99 en de SY-85. De klankbron van de SY-85 is als module uitgebracht onder de naam TG-500. Als podiuminstrument is de SY-85 met zijn 14 kilogram aan de zware kant. Ook het vaste snoer helpt hier niet.

bediening

Geheel links naast het toetsenbord bevinden zich het pitchwheel en modulationwheel, met erachter de floppydrive. Op het bedieningspaneel zijn links enkele knoppen te vinden om door de sequencer te navigeren alsmede twee volume-sliders.

Achteraan zijn twee cardslots. Eentje voor ROM, eentje voor RAM.

Een knoppenmatrix met overzichtelijk opdruk maakt het mogelijk te schakelen tussen verschillende modi, functies en settings.

In het midden van het bedieningspaneel bevind zich een display. De SY-85 heeft acht sliders onder het display die, afhankelijk van de actieve modus, verschillende parameters aansturen. Dit kunnen volumes zijn in de sequencer, maar ook filters in voicemodus. De knoppen onder het display kunnen parameters selecteren.

Rechts van het display is een data entry dial, een wiel te vinden, geflankeert door een increment- en decrementknop.

Geheel rechts bevinden zich twee knopjes voor het interne geheugn en eentje voor de geheugenkaart. Daaronder acht knoppen om banken te selecteren en acht knoppen voor voices/performances.


klanken

De SY-85 kent twee speelmodi: Voice en Performance. De bewerkingsmodus voor zowel Voice als Performance hebben een Quick Edit variant, om snel basic aanpassingen te kunnen doen. Hier treft men templates voor o.a. instrumentgroepen, envelopes en filters.

Voice

In voicemodus kan gekozen worden uit een 256 klanken, allen vrij bewerkbaar. De voices bestaan uit een PCM-sample uit het intern geheugen of van RAM-card. Deze klanken kunnen bewerkt worden met een ADSR-envelope voor de amplitude, ADSR voor het filter, ADSR voor pitch, LFO, Contollers (Aftertouch/sliders/), FX.

performance

In Performancemodus kunnen tot vier voices worden gestapeld of gesplit op het keyboard.

FX

De SY-85 heeft 90 effecten die met twee tegelijk gebruikt kunnen worden. De twee effecten kunnen Serieel of parallel geschakeld worden. Er is keuze uit vele effecten, waaronder Reverb, Delay, EQ, PitchShift, Distortion, Phaser, Flanger, maar ook vele multi-effecten.

Sequencer

De SY-85 heeft een sequencer aan boord met een ruime capactiteit en veel handige editmoglijkheden. De sequencer kan complete songs registreren in songmodus, drumpatterns in patternmodus, maar ook system exclusive van om het even welk apparaat. Record modi zijn Real-time, Step en Punch-in.

Songs

De sequencer kan 10 songs bevatten met elk acht kanalen. Daar kan een negende (drum)track aan toegevoegd worden. Deze drumtrack maakt alleen gebruik van de patterns die geprogrammeerd zijn in de patternmodus. Het is niet mogelijk een pattern uit de drumtrack te importeren om deze als onderdeel van een song op een ander kanaal verder te gebruiken/bewerken.

Het sequencergeheugen kan in totaal ca. 20.000 events bevatten. De sequencer kan uitgebreid gebruik maken van de FX die voorradig zijn in de SY-85 en heeft hiervoor complexe routingmogelijkheden.

Patterns

De Sequencer heeft in patternmodus 100 vrij te bewerken patterns. De modus heeft andere editmogelijkheden dan de songmodus. Deze mogelijkheden zijn meer toegespitst op het maken van patterns. Het is niet mogelijk een maat uit een song te importeren om deze als pattern verder te gebruiken/bewerken.

Data

Geheugen

Intern is 6 MB aan ROM geheugen, en 0,5 MB aan RAM anwezig. Deze RAM is eventueel uit te breiden tot 3,5 MB met standaard SIMM geheugen modules of met Yamaha SYEMB06 geheugen modules.

opslaan en inlezen

De 3,5" floppydrive kan synthesizer data alswel sequencer data opslaan en inlezen. Via diskettes zijn eigen samples in te lezen in het geheugen van de SY-85. Deze eigen samples zijn ook via MIDI Sample Dump in te lezen. PCM geluiden die beschikbaar zijn voor het maken van Voices, worden uitgelezen uit intern geheugen, maar eventueel ook van een Waveform card of diskette. Een RAM card kan gebruikt worden om geluiden op te slaan. Hierop is ruimte voor 256 voices en 128 perfomances. De bijbehorende PCM klanken worden niet opgeslagen.Er is een kringloop in sjablonen geconstateerd: Sjabloon:Yamaha onderverdeling

SY: 1 | 2 | 85 | 99
DX: DX7 | DX100
SY: 1 | 2 | 85 | 99
DX: DX7 | DX100